2 Een meisje wandelt door de modder in het vluchtelingenkamp in Duinkerke, in maart dit jaar.
Jan Aelberts Een meisje wandelt door de modder in het vluchtelingenkamp in Duinkerke, in maart dit jaar.

"Even ontsnappen ze aan alle ellende"

STEFAN COECK BEZORGT KINDEREN IN VLUCHTELINGENKAMP DUINKERKE WARME KERST

Met pannenkoeken, snoep en heel veel cadeautjes wil Stefan Coeck (49) de 160 kinderen in het vluchtelingenkamp in Duinkerke een onvergetelijke kerst bezorgen. Op het winterfeest van de Oostkampenaar tekent zelfs de kerstman present. "Na alle ellende is dit een uitlaatklep voor de kinderen."

Samen met Veerle Boone (53) uit Roeselare is Stefan Coeck (49) druk in de weer met het inzamelen van attributen voor het kerstfeest. Op 28 december zakken ze met een bestelwagen vol speelgoed en lekkers af naar het vluchtelingenkamp in het Franse Duinkerke. "We willen de 160 kinderen een heel mooie dag bezorgen", zegt Stefan. "Het wordt een groot feest met chocolademelk, pannenkoeken, geschenkjes en een kerstman. Binnen hun religie hoort hij misschien niet echt thuis, maar de kinderen kennen 'Santa Claus' wel."

2 Stefan Coeck verzamelt volop spullen, die dienen als kerstgeschenken voor de bewoners van het kamp.
Benny Proot Stefan Coeck verzamelt volop spullen, die dienen als kerstgeschenken voor de bewoners van het kamp.

2.000 pannenkoeken

En het wordt een feest met alles erop en eraan. "We krijgen heel veel steun uit Nederland. Ook mensen uit de buurt brengen spullen. Yummy Bakery uit Brugge zal 2.000 pannenkoeken schenken voor het kerstfeest. Tassen voor geschenkjes werden gesponsord door een bedrijfje in Antwerpen en gedecoreerd door de leerlingen van de Oostkampse basisscholen. De keukens, waar 'Santa' de cadeautjes zal uitdelen, zullen gedecoreerd worden met slingers en vlaggetjes. Kindjes zullen knuffels, bellenblazers, tekenboekjes, stiften en autootjes krijgen. Ook voorzien we in een grote zak snoep, mandarijntjes en chocolade. De ouders zien geen graten in het feest. Meer zelfs: de volwassenen in het kamp krijgen een mooie tas met dadels, noten, tandpasta en douchegel. We willen die kinderen gewoon gelukkig zien. Zo'n feest is echt een uitlaatklep. Ze komen uit oorlogsgebieden en hebben ellende meegemaakt. Zo was er eerder al een meisje dat met een gammel bootje de zee tussen Turkije en Griekenland overstak. Ze speelde trompet, maar verloor haar instrument tijdens de overtocht. We hebben dan gezorgd dat ze een nieuwe trompet kreeg en weer muziek kon spelen." Stefan zet zich al een jaar in voor de vluchtelingen in het Franse kamp. "Elke week neem ik voeding mee. Samen met andere vrijwilligers zorg ik voor warme kledij en dekens. Voorts proberen we om mensen te helpen met hun asielaanvraag."


Vorige winter veranderde het kamp in een modderpoel. "Ook nu is de situatie niet veel beter", zucht Stefan. "Er zijn wel kleine hutjes voor de vluchtelingen. Met de winter voor de deur hebben de mensen ook een kacheltje gekregen. Maar de dampen en geuren zijn nog altijd niet te harden. Het is moeilijk overleven daar. Veel kinderen worden ook ziek. De Franse overheid doet alles om het kamp zo snel mogelijk te ontmantelen, zoals in Calais."

Storten

Op de kerstmarkt in ontmoetingscentrum De Raat op 10 en 11 december worden zelfgemaakte koekjes en oosterse snoepjes verkocht ten voordele van de kinderen in Duinkerke. Wie liever financieel een steentje bijdraagt, kan iets storten op het rekeningnummer BE28 363582182320.

Lees meer