2 De loods liep zware schade op door de brand, die ook het leven kostte aan vijf kalveren.
JVK De loods liep zware schade op door de brand, die ook het leven kostte aan vijf kalveren.

Boer redt kalveren uit stalbrand

LANDBOUWER LOOPT OP VERJAARDAG DERDEGRAADS BRANDWONDEN OP

Landbouwer Filip Tack (41) liep maandag, op zijn verjaardag, derdegraads brandwonden aan de handen op toen hij 25 kalveren uit een brandende stal redde. Door kortsluiting was rond 22.30 uur brand ontstaan in een koeienstal op zijn bedrijf in de Roterijstraat in Oostrozebeke. Vijf kalveren overleefden de brand niet.

"Ik was maandag nog laat in de stal bezig nadat ik in de namiddag met enkele vrienden enkele pintjes had gedronken om mijn verjaardag te vieren", zegt boer Filip Tack, die maandag 41 jaar werd. "Plots schoten er vlammen uit het hok waar de elektriciteit en het water geregeld wordt. Ik heb meteen mijn vrouw Joke verwittigd dat ze de brandweer moest bellen. Zelf heb ik zoveel mogelijk kalveren en koeien uit de stal proberen te redden. Ik mocht niet van mijn vrouw, maar wat moest ik doen? Mijn dieren waren aan het sterven voor mijn ogen... dat kon ik niet aanzien."

2 De brandweer moest tot 3 uur nablussen om heropflakkering te voorkomen.
JVK De brandweer moest tot 3 uur nablussen om heropflakkering te voorkomen.

Brandwonden

Tack liep door zijn reddingsactie derdegraads brandwonden op aan zijn beide handen. De brandweer had het vuur na een uur onder controle, maar moest ter plaatse blijven tot 3 uur 's nachts om na te blussen. De brandweermannen moesten ook een grote voorraad stro weghalen om heropflakkering te vermijden. "Toen de brandweer aankwam, sloegen de vlammen al door het dak. Daarop heeft de brandweer mij verboden nog meer kalveren te redden", gaat Filip verder. "Heel wat buren en mijn vader zijn langsgekomen om te helpen. Een buur had een tractor mee waarmee we het stro uit de stal konden halen. Daarna moest ik van de brandweer mee met de hulpdiensten om mijn brandwonden laten verzorgen, maar ik was toch liever ter plaatse gebleven. Op mijn beide handen heb ik derdegraads brandwonden opgelopen, maar veel pijn heb ik niet. De dokters zeggen dat dit komt omdat de brandwonden net zo ernstig zijn. Wat een verjaardagsgeschenk", zucht de boer.

Kortsluiting

Enkele van de geredde dieren zullen vermoedelijk toch nog geslacht moeten worden omdat ze te zware brandwonden hebben opgelopen. De oorzaak van de brand is nog onduidelijk, maar vermoedelijk gaat het om kortsluiting. "Gelukkig stonden de meeste dieren in de weide en niet in de stal", besluit Tack, die 180 koeien heeft. "Was de brand vorige week geweest, dan zou het veel erger geweest zijn. Toen stonden nog meer koeien in de stal. De stal zal wel hersteld kunnen worden. Alleen zitten we tijdelijk zonder elektriciteit en water omdat net daar de brand was ontstaan. Gelukkig kunnen we voorlopig bij mijn vader terecht en helpen de buren zoveel ze kunnen. De herstellingskosten zullen wellicht hoog oplopen. Gelukkig zijn wij er goed van af gekomen en is de brand niet overgeslagen naar onze woning, die vlak naast de stal ligt."

Lees meer