2 Kortenberg is de primus in de regio als het over afval sorteren gaat.
Foto Vertommen Kortenberg is de primus in de regio als het over afval sorteren gaat.

Kortenberg sorteert het beste

OUD-HEVERLEE BENGELT OPNIEUW ONDERAAN DE RANGSCHIKKING

De inwoners van Kortenberg blijven de beste afvalsorteerders in de regio. Dat blijkt uit de nieuwe afvalcijfers van OVAM. Met 78,90 kilogram ingezameld restafval per inwoner voert Kortenberg de lijst aan. Lubbeek en Herent 'finishen' respectievelijk op plaatsen 2 en 3. Oud-Heverlee sluit de rangschikking opnieuw af.

Daar waar Kortenberg in 2012 nog de beste leerling van de Vlaamse afvalklas was, moet de gemeente nu vrede nemen met een vierde plek in het Vlaamse klassement. In onze regio staat Kortenberg met 78,90 kilogram restafval per inwoner wel nog steeds bovenaan de rangschikking. Lubbeek (86,01 kilogram restafval per inwoner) en Herent (90,58 kilogram restafval per inwoner) doen het ook behoorlijk. Die laatste gemeente verdringt Haacht van plaats 3.


"Uiteraard is het fantastisch dat we opnieuw zo goed scoren", zegt een tevreden Kristien Goeminne (CD&V), milieuschepen in Kortenberg. "Al is het jammer dat we in de Vlaamse rangschikking uit de top drie getuimeld zijn (lacht). Dat we opnieuw mooie cijfers kunnen voorleggen, hebben we onder meer aan ons recyclagepark te danken. De werknemers doen er uitstekend werk. Maar ook onze inwoners zorgen ervoor dat we de regionale rangschikking blijven aanvoeren. Als gemeente proberen we hen te blijven sensibiliseren, zodat ze weten hoe belangrijk het is om goed te sorteren. Ondertussen werd ook de roze zak geïntroduceerd, waarmee zachte plastics uit de vuilnisbak met restafval geweerd worden. Dit zal het afvalcijfer vermoedelijk niet drastisch beïnvloeden, maar op die manier gaan we nog wat beter sorteren."


Net als vorig jaar wordt de regionale rangschikking afgesloten door Oud-Heverlee. Met 129,07 kilogram restafval per inwoner doet de gemeente het zelfs nog iets minder goed dan in 2014. Toen produceerden de inwoners elk gemiddeld 125,01 kilogram restafval. Vorig jaar liet de toenmalige schepen van Milieu Paul Pues (Groen), weten dat er beterschap op komst was, omdat de afvalophaling in Oud-Heverlee vanaf dit jaar ook volgens het Diftar-principe zou verlopen. De gevolgen daarvan zijn nog niet zichtbaar in de rangschikking, aangezien die de cijfers van 2015 weergeeft. Pas sinds dit jaar wordt volgens het Diftar-principe gewerkt. "We verwachten dan ook dat de cijfers voor 2016 beter zijn", zegt Mattias Bouckaert (Groen), die Paul Pues eerder dit jaar opvolgde. "Daarnaast starten we volgend jaar ook met een repair café, waarmee we hopen dat de afvalberg nog wat kleiner wordt. In zo'n repair café kunnen inwoners defecte spullen laten herstellen in plaats van ze in de vuilnisbak te gooien."

2

Lees meer