De smokkelaar heerste als een tiran over de snelwegparking van Westkerke.
Bart Boterman De smokkelaar heerste als een tiran over de snelwegparking van Westkerke.

‘Tiran van parking Westkerke’ sloeg vluchtelingen en stopte ze in koelwagens, maar beweert nu zelf slachtoffer te zijn

Meedogenloze Egyptenaar riskeert zeven jaar cel en 32.000 euro boete

Het openbaar ministerie heeft zeven jaar cel geëist voor een Egyptische mensensmokkelaar die vorig jaar 8 maanden lang een waar schrikbewind voerde op de snelwegparking in Westkerke. Hij ranselde transmigranten af met stokken en bedreigde hen met vuurwapens. “Een zelden geziene brutaliteit”, sprak de procureur.

Het onderzoek naar Mohamed A.A. (40) ging begin juli vorig jaar van start toen een transmigrant bloedend onder een brug in Oudenburg werd aangetroffen. De man legde bij de politie een uitgebreide verklaring af. Hij vertelde hij hoe hij een Egyptische mensensmokkelaar 2.000 euro had betaald om in Engeland te geraken. Omdat de smokkelaar nog niets had ondernomen, ging het slachtoffer verhaal halen. De Egyptenaar sloeg hem met een stok en haalde met een mes uit naar zijn arm en borst. Volgens de transmigrant had zijn belager ook een pistool bij. 

Dagelijkse smokkel

“Het slachtoffer heeft een uitgebreide beschrijving van de mensensmokkelaar gegeven”, sprak de procureur in de Brugse rechtbank. “De beklaagde werd daarna gespot tijdens twee observaties in de buurt. Nog drie andere slachtoffers die met hem in contact gekomen waren, verklaarden dat ze enorm bang waren van hem.” In de verblijfplaats van de smokkelaar troffen de speurders een gsm aan. Ze luisterden het toestel af en hoorden Mohamed A.A. spreken over zijn smokkelactiviteiten. “Hij was al acht maanden actief en laadde twee tot drie mensen per dag in in vrachtwagens. Hij sprak ook over confrontaties met Koerdische rivalen. Samen met een Algerijn wilde hij naar eigen zeggen zijn heerschappij over de snelwegparking in Westkerke consolideren.” 

Ongeziene brutaliteit

Tijdens het onderzoek doken nog twee andere gewonde illegalen op. Zij werden door A.A. bedreigd met een vuurwapen, een van hen was zelfs bewusteloos geslagen. “De beklaagde is een uitzonderlijk agressief figuur die geen geweld schuwt”, aldus de procureur, die zeven jaar cel en 32.000 euro boete eiste. “Bij zijn arrestatie had hij onder meer een stok met prikkeldraad en een mes bij zich. Hij stopte transmigranten tegen hun wil in koelwagens en beschouwde hen enkel als smokkelwaar. Deze man verdient een voorbeeldstraf. Hij vertoonde een zelden geziene brutaliteit en voerde maanden lang een waar schrikbewind op de parking van Westkerke.” 

Zelf slachtoffer

Ondanks alle bewijzen ontkent Mohamed A.A. alle beschuldigingen. Hij beweert zelf slachtoffer te zijn. “Ik begrijp niet waarom ik in de gevangenis opgesloten ben”, vertelde hij tijdens de zitting. “Ik wil mijn geluk wagen in Groot-Brittannië en zie me hier nu staan. Die stok had ik enkel bij om mezelf te verdedigen. Het heeft geen haar gescheeld of ik was de voorbije maanden zelf gestorven.” Uitspraak op 25 januari.

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Werner Hermans

    7 jaar en 32 000 Euro geëist. Gewoon belachelijke straf. Wat gaat daar met een goede advocaat van overschieten? 7 maanden en 320 Euro? Procedurefouten? Feiten laten verjaren? Kwijtschelding van een eventuele straf door een hof van beroep? Belangrijker is het bestraffen van die snelheidsduivel die 's nachts 5 km/h te snel reed op een verlaten baan...Mijn geloof in de Belgische Justitie is de laatste jaren zwaar geslonken ...

Lees meer