In Gistel werd dit vliegtuigspoor verward met dat van een ufo.
Repro TVA In Gistel werd dit vliegtuigspoor verward met dat van een ufo.

Zes 'ufo's' gespot in 2014

Het Belgisch ufo-meldpunt noteerde het afgelopen jaar zes waarnemingen van ongeïdentificeerde vliegende voorwerpen in onze regio. Zo merkte iemand in Gistel en in Koksijde op 12 januari een 'vreemd condensspoor in de lucht' op.

De getuigen omschreven de condenssporen in Gistel en Koksijde misschien wel als 'vreemd', maar het ging effectief om de bekende vliegtuigsporen. Het gaat trouwens over hetzelfde spoor, maar op verschillende plaatsen gezien. In Klemskerke maakte dan weer iemand op 18 januari melding van een 'klein rond object met rode lichten aan de zijkanten'. Het ufo-meldpunt vond een mogelijke verklaring bij een telegeleide helikopter.


In Oostende werd op 15 augustus een 'wit rond licht' gespot, maar hier gaat het om de meteorenzwerm Perseïde die elke zomer onze aarde passeert. Op 1 september werd nog eens in Oostende een 'wit bewegend of blinkend licht' opgemerkt. Het meldpunt beschikte niet over voldoende gegevens, maar gaat uit van een vliegtuig. In De Panne tot slot zag iemand op 6 december een 'fel rood-oranje licht'. Het meldpunt denkt dat het om een vuur- of LED-ballon gaat.


Het Belgisch ufo-meldpunt noteerde vorig jaar in totaal 169 waarnemingen van ongeïdentificeerde vliegende voorwerpen in ons luchtruim. Dat zijn er 92 minder dan in 2013. Coördinator Frederick Delaere uit Meulebeke wijt de daling onder andere aan het groeiende verbod op vuurballons. Waar de meeste mensen bij ufo's spontaan denken aan groene mannetjes, zoekt het meldpunt een wetenschappelijk verklaring voor elk ongeïdentificeerd object. "Mensen verwarren ufo's vaak met weer- of gasballonnen, een vliegtuig, een bizarre wolkenformatie of vuurballonnen", licht Frederick toe. Voor een derde van de meldingen had hij geen verklaring.


(TVA/VDI)

Lees meer