James Ololo en zijn ex-vriendin Elizabeth Wafula.
Foto Baert James Ololo en zijn ex-vriendin Elizabeth Wafula.

"Stoppen sloegen door nadat rechter hem uit huis zette"

EU-VERTEGENWOORDIGER STEEKT EX-VRIENDIN DOOD NA RUZIE

James Ololo, de 55-jarige Overijsenaar die woensdagavond zijn ex-vriendin Elizabeth Wafula neerstak, zou zijn slachtoffer al vaker met de dood bedreigd hebben. Hoewel de twee niet meer bij elkaar waren, weigerde Ololo het huis van de vrouw te verlaten. Toen de rechter hem daar vorige week toch toe dwong, sloegen bij de EU-vertegenwoordiger de stoppen door. Wafula overleed aan haar verwondingen.

James Ololo verloor woensdagavond volledig zijn zelfcontrole tijdens een ruzie met Elizabeth Wafula (53) in haar huis in de Schemeringlaan. De man zou net van de rechter te horen hebben gekregen dat hij haar huis onmiddellijk uit moest. De naaste omgeving van Elizabeth is er dan ook van overtuigd dat die beslissing hem tot die daad heeft aangezet. Volgens het parket Halle-Vilvoorde greep de man, met Keniaanse roots, naar een mes toen de ruzie escaleerde en stak hij Wafula meerdere malen. "Het slachtoffer bezweek uiteindelijk aan haar verwondingen," zegt Gilles Blondeau van het parket. Vervolgens is Ololo naar de buren gerend en heeft hij aan hen gevraagd om de politie te bellen. De man werd opgepakt voor doodslag.


"Dit had ik nooit verwacht", zegt Simeon Situma. Samen met Ololo richtte hij enkele jaren geleden het bedrijf Kenya Experts Community op. "Ondernemende Kenianen die een bedrijf willen oprichten in België kunnen bij ons terecht voor informatie. We komen als het ware op voor de rechten van de Kenianen. Ololo vertegenwoordigde onze organisatie zelfs bij de Europese Unie." Verder had Ololo ook politieke ambities. Zo deed hij in 2011 nog een worp naar het gouverneurschap van Nairobi, de hoofdstad van Kenia.

Goede doel

Elizabeth Wafula op haar beurt was lid van de 'Association of Kenyan Diaspora in Belgium and Luxembourg' en zette zich in voor het goede doel, zoals de 'Children's Perfect Hope Foundation'. Op haar overlijden wordt enorm verslagen gereageerd. "Vrienden en familie kunnen maar moeilijk vatten wat er gebeurd is en van overal klinken steunbetuigingen. "Het was een opmerkelijke en schitterende vrouw", getuigen heel wat kennissen.


Achter gesloten deuren ging het er heel wat minder vredelievend aan toe. Terwijl buren ervan uitgingen dat het duo nog samenwoonde, bleek Wafula al langer een strijd te voeren om Ololo haar huis uit te krijgen. Ze diende zelfs meermaals klacht in, omdat hij haar bedreigde. "Elizabeth voelde zich niet langer veilig in haar eigen huis", zegt een bron uit haar directe omgeving. "Zodra de relatie afsprong, vroeg ze hem een ander onderkomen te zoeken, maar dat weigerde hij. Zeker twee jaar smeekte ze hem haar met rust te laten. Maar de man werd steeds agressiever. Tot twee maal toe trok ze daarvoor naar de politie." Ololo zou vaak een glas te veel hebben gedronken. In de zomer zou hij zelfs in dronken toestand haar auto vernield hebben.


Wafula trok in opperste wanhoop uiteindelijk naar de vrederechter. Er werd een procedure opgestart. In een eerste uitspraak kreeg Ololo nog drie maanden tijd om spontaan haar woning te verlaten. Maar hij liet zich niet zomaar uitzetten. Dus sprak de rechter vorige week een nieuw, dringender vonnis uit: Ololo moest binnen de 24 uur weg. De familie van Elizabeth Wafula is ervan overtuigd dat die beslissing uiteindelijk de stoppen bij Ololo deed doorslaan.

Lees meer