2 de ontwortelde populier raakte de hoek van de woning
Lieven Samyn de ontwortelde populier raakte de hoek van de woning

Metershoge populier valt op woning door rukwind

In het West-Vlaamse Pittem heeft een stevige rukwind zaterdagnamiddag rond 14 uur een uit de kluiten gewassen canadapopulier ontworteld. De boom kwam op de hoek van de vlakbij gelegen, landelijke woning terecht en nam in de val ook een metershoge schoorsteen mee. De woning is voorlopig onbewoonbaar.

De woning dateert uit de jaren 1800 en ligt afgelegen in een bosrijke omgeving. “Plots hoorden we heel wat lawaai”, vertelt de bewoner. “We gingen buiten kijken en stelden vast dat de knoert van een populier volledig ontworteld was en onze woning op de hoek had geschampt. Niet alleen de hoek is beschadigd, ook de metershoge schoorsteen is meegesleurd.” De woning is voorlopig onbewoonbaar, mede doordat de chauffage door de omvergevallen schoorsteen onbruikbaar is geworden. “We gaan het risico niet nemen ergens te wonen waar er geen afvoer voor de kachel is”, klinkt het wijselijk.

Het gezin bleef ongedeerd en kan bij familie terecht. “De verzekering stelde ook al een hotel voor, maar ik ben nogal op mijn privacy gesteld”, aldus de bewoonster. “Precies daarom woonde ik hier zo graag. Kijk om je heen, je ziet bijna geen enkel ander huis. Ik vrees dat het wel enkele weken of maanden zal duren vooraleer we zullen kunnen terugkeren. De woning was stevig maar is oud natuurlijk.”

De brandweer van de zone Midwest snelde ter plaatse om de woning te stutten en af te dekken met een zeil om verdere schade te voorkomen. De stevige wind veroorzaakte in Zuid-West-Vlaanderen voorlopig elders geen grote schade. Vrijdagavond viel in Koolskamp (Ardooie) ook een boom op de weg, zonder erg.

2 de brandweer stutte de woning en zorgde voor een afdekzeil
Lieven Samyn de brandweer stutte de woning en zorgde voor een afdekzeil

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer