De wandeling trekt langs de straten in Poperinge, onder meer langs het station.
Foto Michael Depestele De wandeling trekt langs de straten in Poperinge, onder meer langs het station.

Pops 17 trekt 500 wandelaars

THEATERWANDELING NEEMT JE MEE NAAR POPERINGE IN DE EERSTE WERELDOORLOG

Voor de 14de keer trekt tijdens de twee eerste weekends van april de theaterwandeling Pops 17 door de straten van Poperinge. Ook dit jaar nemen meer dan 500 personen deel aan de wandeling en de showavond.

De theaterwandeling Pops 17 vertelt het verhaal van Poperinge tijdens de Eerste Wereldoorlog en meer bepaald in september 1917. "Bijna 100 jaar na het uitdoven van het laatste kanonvuur smeult de Eerste Wereldoorlog nog altijd in de geesten van de Westhoekers. Poperinge, in die dagen ook al eens Petit Paris genoemd, werd één grote wereldstad, waar dag en nacht gelach en gehuil elkaar afwisselden op het ritme van obussen en doedelzakken. We proberen de sfeer van die dagen terug op te wekken en hebben gekozen voor een momentopname en dat is Poperinge tijdens de maand september 1917", verduidelijkt Willy Tillie van de Heemkring Aan de Schreve, die de wandeling organiseert.

Executie

"Toen vond een executie plaats op de binnenkoer van het stadhuis hier in Poperinge. Het verhaal is daaruit voortgevloeid. Alle anekdotes in het verhaal zijn niet verzonnen. De huwelijken en overlijdens die bijvoorbeeld aan bod komen zijn ook echt uit die periode."


Tijdens vier namiddagen wordt door de Heemkring Aan de Schreve een geanimeerde wandeling, bijna 3 kilometer georganiseerd. "Zowel verdriet als vreugde komen aan bod. De meest uiteenlopende aspecten van die oorlog worden aangehaald: vluchtelingen, doden, ontspanning, prostitutie, kerkhoven, executies, ziekenzorg, kinderen,..." Tijdens de wandeling worden de groepen begeleid door twee Britse militairen en een officier die de groep in goede banen proberen te leiden. Tijdens de wandeling worden drie talen gesproken: Nederlands, Engels en dialect.

Showavond

Nadien worden de wandelaars uitgenodigd tot een spetterende variétéavond, zoals die in 1917 op zovele plaatsen in de Westhoek moest zorgen voor wat ontspanning in die tijden van miserie. Deelnemers komen uit alle hoeken van het land: Tienen, Antwerpen, Aalst, Brugge, Wetteren, zelfs uit de Provence. Een groep vrienden was afgezakt naar Poperinge uit het Limburgse Tessenderlo. Ze konden de theaterwandeling enorm smaken.


Onder de toeschouwers stonden ook Bea, Myriam en Rita Victoor uit Brugge samen met Mia Lermytte uit Vlamertinge. "We zijn Poperingenaars die naar Brugge zijn getrokken", zeggen ze. "Dit is de perfecte kans om eens weg te gaan en om nog eens naar Poperinge te komen. Onze broer doet ook mee in de wandeling dus dat is ook heel fijn. Het is een gezellige sfeer en je haalt herinneringen op. We komen al heel lang naar de theaterwandeling. We weten eigenlijk al perfect wat ze zullen zeggen en wat er zal gebeuren, maar het blijft leuk om mee te volgen."


Sinds februari waren alle tickets uitverkocht. "Meer dan 500 personen nemen deel aan de wandeling. Dit weekend hadden we 253 personen die kwamen meewandelen en dat is eigenlijk ook ons maximum", zegt Willy Tillie.

Lees meer