2 De kandidaten voor de verschillende verkiezingen werden ook voorgesteld.
Foto BLI De kandidaten voor de verschillende verkiezingen werden ook voorgesteld.

Voorzitter kondigt afscheid aan

VERRASSENDE MEDEDELING TIJDENS OFFICIËLE OPENING CARNAVALSSEIZOEN

Voor het eerst werd het Poperingse carnavalsseizoen ingezet met een officiële zitting op het stadhuis. Kristof Lobeau, voorzitter van de Orde van de Hommelknop, kondigde zijn afscheid als voorzitter aan. David Bamelis zal hem opvolgen.

Toen in 2011 een achttal carnavalsordes flink wat kritiek uitte over hoe het Keikoppencarnaval werd geleid door de verantwoordelijke vzw, ontaardde dat al snel in een persoonlijke aanval op carnavalsvoorzitter Kristof Lobeau. De belangrijkste klachten waren een gebrek aan inspraak, objectiviteit en transparantie bij de jurering van de stoet.


De stad Poperinge besloot orde op zaken te stellen. Daarom werd de carnavaladviesraad opgericht. "In het begin was het moeilijk om tot echte beslissingen te komen", zegt voorzitster Evelien Devos. "Nu is de onderlinge communicatie al een pak beter. Er zijn ook nieuwe ideeën geopperd zoals deze officiële opening."

2 Kristof Lobeau kondigde zijn ontslag aan.
Lisa Bacelle Kristof Lobeau kondigde zijn ontslag aan.

Feestmaal

Burgemeester Christof Dejaegher was blij dat het seizoen op deze manier kon worden ingezet. "De dagen worden alweer iets kouder. Dan maken de carnavalisten zich weer op voor de nieuwe carnavalsstoet. Het is bijzonder goed dat we het seizoen kunnen openen met een feestmaal met alle verenigingen. Jullie kunnen er over jullie stiel spreken en contacten leggen. Daar is veel werk en tijd in geïnvesteerd. Het carnaval is altijd een sterk evenement geweest voor onze stad en ik ben er zeker van dat we het op deze manier kunnen versterken."

Kandidaten

Ook de verschillende kandidaten voor de prinsen- en prinsessenverkiezingen kwamen zich voorstellen tijdens de officiële carnavalsopening. Zo ook Debby en Wesley Deseyne, die als broer en zus samen voor junior prins en junior prinses gaan. Ook voor prins Carnaval werden twee enthousiaste jongeren gevonden die de strijd aangaan. Jeffrey Ryckem en Charly Ryckebusch nemen het op 21 februari tegen elkaar op op verkiezingsavond. Enkel voor de verkiezingen voor prins en prinses van de derde leeftijd zoekt men nog kandidaten.

Verrassende mededeling

Daarna kwam nog een verrassende mededeling van carnavalsvoorzitter Kristof Lobeau.


"Ik ben enorm blij dat de adviesraad er is gekomen en dat we hier nu samen zitten. Maar na acht jaar heb ik beslist het voorzitterschap op te geven. De combinatie van gezin en carnaval wordt moeilijker en ook voor de vereniging is het goed als er een nieuwe wind waait. Maar het was fijn om voorzitter te zijn", meldde Kristof Lobeau.


Na een stemronde werd David Bamelis aangeduid als de nieuwe voorzitter van de Poperingse carnavalsvereniging.

Lees meer