Fen en Len strijden tegen elkaar op de tatami (judomat).
Foto Aerts Fen en Len strijden tegen elkaar op de tatami (judomat).

Kleuters vallen voor nieuwe judoclub

ONI TELT NA VIJF MAANDEN AL 70 LEDEN MEER DAN DE HELFT IS JONGER DAN 6

Judoclub Oni bestaat amper vijf maanden maar telt nu al zeventig leden. Meer dan de helft zijn kleuters. "Ons doel was dit seizoen 50 leden aan te trekken en de komende jaren te groeien naar 75 leden maar dat gaan we moeten bijstellen", zegt de voorzitter die zelf versteld staat van het succes.

Oni Puurs heeft haar dojo's in deelgemeente Ruisbroek in sportzaal Flegado en in school De Krinkel. Vooral bij de allerjongsten uit de buurt is de club een echte hit. De kleutergroepen tellen liefst 36 mini-judoka's, die niet alleen uiterst koddig zijn in hun kimono, maar ook echt de gevechtssport beoefenen, ook al zijn ze soms nog maar 3 jaar.


"Als ik dat zeg, krijg ik steevast verbaasde blikken. 'Maar je doet waarschijnlijk nooit écht judo met die kinderen?', klinkt het dan. Maar ze zijn écht wel met judo bezig en doen niet louter bewegingsleer", zegt jeugdtrainer Ken Kersemans. Zelfs de allerkleinsten namen zaterdag deel aan een clubkampioenschap, weliswaar op hun knieën. Kwestie van niet te diep te kunnen vallen. "Ze hebben zin voor competitie, ze hebben respect voor elkaar en ze hebben vooral véél plezier", stelt hij vast. Het ging er bij wijlen hevig aan toe tussen de jongens en meisjes (die niet hoefden onder te doen), maar na afloop volgde altijd een buiging en een handdruk.

Leren vallen

Onder meer de 4-jarige zoon en de 5-jarige dochter van Kenny Van Wert gingen de strijd aan. "We zijn als ouders sportief en vinden dat onze kinderen ook aan sport moeten doen, maar voor hun leeftijd is er weinig aanbod. Ze doen het heel graag: op zaterdagochtend staan ze te springen om naar de les te gaan. Dat ze leren vallen, is meegenomen", zegt de papa. Dries (6) is even enthousiast. "De trainers zijn super", verklaart mama Sofie Balis.


Voorzitter en hoofdtrainer Wesley Stevens hoort het haar graag zeggen. "Het is een cliché, maar onze acht trainers doen echt hun best om de kinderen zo goed mogelijk te begeleiden en dat zonder enige vergoeding." De man staat zelf te kijken van het succes van Oni Puurs. "De doelstelling was dit seizoen vijftig leden aan te trekken en de komende jaren naar 75 te groeien. Ik denk dat we dat op de volgende bestuursvergadering moeten bijstellen", lacht hij.


Naast de goede trainers verklaart hij het succes door het geringe aanbod in Puurs. "Er was nog niks van gevechtsporten en dat was één van de redenen waarom we ons hier hebben gevestigd. Er is ook veel vraag naar kleutersport maar er zijn weinig clubs die dat willen organiseren."

Lees meer