2 Zo zal de Izegemsestraat er tegen de zomer van 2017 uitzien.
Charlotte Degezelle Zo zal de Izegemsestraat er tegen de zomer van 2017 uitzien.

'Stukje Oostblok' wordt vernieuwd

HERAANLEG IZEGEMSESTRAAT GAAT NA BOUWVERLOF NA 40 JAAR EINDELIJK VAN START

Buurtbewoners vragen er al decennia om, maar na het bouwverlof start eindelijk de heraanleg van de Izegemsestraat. De invalsweg, die omwille van de talloze putten weleens smalend een stukje Oostblok genoemd wordt en erg gevaarlijk is bij regenweer, moet tegen de zomer van 2017 vernieuwd zijn.

Al sinds de jaren 70 ijveren de bewoners van de Izegemsestraat ervoor dat hun straat heraangelegd wordt. Vooral bij regen ontstaan er problemen, want het water blijft op het wegdek, dat bezaaid is met putten, staan. Op 16 augustus starten eindelijk die langverwachte wegenwerken.


"We vernieuwen de nutsvoorzieningen en voeren riolerings- en wegenwerken uit vanaf het kruispunt met de Zeger Malfaitstraat tot aan de grens met Izegem. Ook de Roterijstraat, de Oudstrijderslaan tot aan de Joe Englishstraat, de Regenbeekstraat tot en met het kruispunt met de Regenbeekkouter, en de Regenbeekkouter zelf worden aangepakt", zegt Stefan Leys, diensthoofd Wegenis van de stad Roeselare. Er wordt een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd en een nieuw wegdek, aparte fietspaden en goede voetpaden voorzien.


"De werken worden in fases uitgevoerd", gaat Leys verder. "Eerst komt de Izegemsestraat vanaf de Zeger Malfaitstraat tot de Roterijstraat en de Regenbeekkouter aan bod, vervolgens werken we vanaf de grens met Izegem tot aan de Oudstrijderslaan. In een derde fase werken we tussen de Oudstrijderslaan en de Roterijstraat om vervolgens nog afzonderlijk de Oudstrijderslaan en de Roterijstraat aan te pakken. Als het weer niet tegenzit en er geen onvoorziene omstandigheden opduiken, moeten de werken klaar zijn tegen het bouwverlof 2017.

2 Zo ziet de Izegemsestraat er vandaag uit.
Jos Bogaerts Zo ziet de Izegemsestraat er vandaag uit.

Mooi visitekaartje

Aannemer van dienst is Olivier Construct uit Izegem. Zij deden een extraatje om deze werf binnen te halen, verklapt zaakvoerder Yves Olivier. "De Izegemsestraat is niet alleen de straat waar ik geboren ben, het is ook de straat waar ons familiebedrijf indertijd opgestart is", zegt hij. "Het is dan ook een mooi visitekaartje om deze straat te mogen heraanleggen. De mensen die de werken zullen uitvoeren, zijn trouwens veelal Rumbekenaars en we zullen mijn ouderlijke site gebruiken als locatie om de werfcontainers te plaatsen."

Even afzien

De buurt, die al een 40-tal jaar zit te wachten op de werken, is blij. Toch vrezen ze ook het jaar van werken. "Het wordt even op onze tanden bijten", zegt Dirk Van Hecke. "Maar de werken zijn meer dan nodig. Ze spreken er niets voor niets al van de jaren 70 over. De Izegemsestraat lijkt wel een straat uit het voormalige Oostblok met haar levensgevaarlijke putten en de garantie voor fietsers dat ze bij regenweer kletsnat thuiskomen."


"Toen ik 20 jaar geleden startte met 't Reiswinkeltje informeerde ik me al over de heraanleg", zegt Carine Hoorne. "Ik vind het jammer dat men er niet voor gezorgd heeft dat er tijdens de werken eenrichtingsverkeer mogelijk is, maar gelukkig ben ik net bij het kruispunt met de Oudstrijderslaan gevestigd. Zo ben ik nog bereikbaar. Ik hoop gewoon dat de klanten niet afhaken, want tijdelijke werkloosheid voor mijn personeel kan niet." "We zullen voelen dat de passage wegvalt", pikt Carl Devriese van de gelijknamige carrosserie in. "Maar ik ben blij dat er eindelijk een voetpad aan onze kant van de weg komt." Meer info op www.roeselarebereikbaar.be

Lees meer