11 De Roeselaarse Grote Markt met zicht op het historische stadhuis.
Joke Couvreur De Roeselaarse Grote Markt met zicht op het historische stadhuis.

Citytrippen in eigen land: op dagtrip naar Roeselare

Roeselare wordt wel eens het hart van West-Vlaanderen genoemd, maar verovert ook effectief in ijltempo je hart. De stad heeft de voorbije jaren het imago van duf provincienest van zich afgeschud en heeft zich ontpopt tot een hippe stad boordevol unieke hotspots die je gewoon moet bezocht hebben. Ben je gek op shoppen, tuk op de koers, worden je smaakpapillen maar al te graag verwend en ben je niet vies van een vleugje cultuur? Trek er dan maar eens op uit in  Roeselare. Wij stippelden alvast een wandelroute uit zodat je optimaal kunt genieten.

1. Start de dag met een stevig ontbijt

Om onze stadswandeling in topvorm te beginnen, starten we onze dag met een lekker ontbijt. De voorbije jaren zijn er in Roeselare allerlei nieuwe ontbijtplekjes bijgekomen. Wij kiezen voor Bar Julien op De Munt, waar een hele reeks ontbijtformules op de kaart staan. Heb je maar een klein hongertje? Kies dan voor een croissant met een lungo. Als het wat meer mag zijn, kun je genieten van een ontbijt met prosecco, huisgemaakte granola en gerookte zalm. Wil je zeker zijn van een tafeltje, reserveer dan vooraf. 

11 Bar Julien.
RV Bar Julien.

Maar De Munt heeft heel wat meer te bieden. Op de plek waar vroeger de Bank van Roeselare gevestigd was, is de voorbije jaren een enorm stadsvernieuwingsproject verrezen. Je vindt er onder andere de hippe interieurzaak VIDA Design, kunt er snuisteren tussen allerlei tweedehands hebbedingetjes bij Curieuzeneuze of even binnenwippen bij Dhondt, waar je alles vindt wat met gezellig tafelen, koken, decoratie en interieur te maken heeft. Je kunt er ook te buiten gaan aan een freakshake bij Twenty Seven of plannen maken voor je ultieme droomwoning bij I-COR, een unieke conceptstore voor interieur en exterieur. Kroon op De Munt is ongetwijfeld het open kenniscentrum ARhus. Een sterk staaltje moderne architectuur waar je niet alleen terecht kunt om boeken te ontlenen, maar ook voor culturele activiteiten, workshops,… Maandelijks organiseert ARhus trouwens een rondleiding achter de schermen. Die brengt je onder andere in de voormalige kluizen van de Bank van Roeselare en op het kijkterras op verdieping +5, dat anders niet voor het publiek toegankelijk is. Je vindt alle data op www.arhus.be.

11 ARhus.
Klaas Verdru ARhus.

2. Shoppen en cultuur gaan hand in hand

We verlaten De Munt via de Noordstraat en wandelen zo richting Grote Markt. Je ziet er het historische stadhuis, kunt er even een pauze inlassen op een van de vele terrasjes of je vergapen aan het 3D-kunstwerk dat de Nederlandse artiest Leon Keer er in 2017 heeft geschilderd. Van de Grote Markt wandel je de Ooststraat in, de aorta van het Roeselaarse shoppinggebeuren. Je vindt er een mix van bekende ketens, gaande van Juttu over Flying Tiger tot Rituals, en gevestigde Roeselaarse waarden, zoals In Den Paternoster, waar je al sinds 1874 terecht kunt voor huishoudlinnen en nachtkledij. Vergeet in de Ooststraat zeker ook niet even naar boven te kijken. Heel wat winkels zijn namelijk gevestigd in wondermooie historische panden. Zeker de moeite waard om te bekijken is bijvoorbeeld het gebouw waarin Zara gevestigd is. Langs de Roeselaarse shoppingavenue is er trouwens nog meer cultuur op te snuiven in Kunst- en Erfgoedhuis Ter Posterie en Galerie Alfons Blomme.

11 Het 3D-kunstwerk van Leon Keer.
Joke Couvreur Het 3D-kunstwerk van Leon Keer.

3. De koers is van RSL

Halverwege de Ooststraat slaan we rechtsaf. De Poststraat voert ons naar het Polenplein, waar KOERS. Museum van de Wielersport de aandacht opeist. Roeselare wordt met wielercoryfeeën Jean-Pierre Monseré, Freddy Maertens, Patrick Sercu en Patrick Lefevere wel eens de stad der wereldkampioenen genoemd en dat is nergens zo voelbaar als in het museum, dat ondergebracht is in het vroegere brandweerarsenaal. Voor een lunch kun je terecht in het KOERSkaffee, waar je onder andere kunt smullen van een boterham met boerenpaté, een spaghetti of karnemelkstovers. Ook het toeristisch onthaal van de stad vindt er zijn stek. Hier moet je zijn als je de stad op een actievere manier wil ontdekken. Dit kan via een partijtje city golf of city foot golf. Bij city golf verken je de stad in combinatie met het spelen van stadsgolf op de mooiste plaatsen. City foot golf is een variant waarbij je geen balletje slaat, maar voetbalopdrachten uitvoert. Reserveren op voorhand is een must, maar het startpunt is steeds KOERS. Wie het stappen trouwens even beu is, vindt hier ook de elektrische deelsteps. Snel even de app ‘Troty’ downloaden en voor je het weet, zoef je door de stad.

11 KOERS. Museum van de Wielersport.
Joke Couvreur KOERS. Museum van de Wielersport.
11 Roeselare kun je ook ontdekken via een spelletje city golf.
Henk Deleu Roeselare kun je ook ontdekken via een spelletje city golf.

4. Over Statie

We keren op onze stappen terug en volgen verder de Ooststraat. Piep zeker ook even in de zijstraten, waar heel wat leuke winkeltjes, maar ook andere ‘speciallekes', zoals het kappersmuseum Figaro te ontdekken zijn. Op het einde van de Ooststraat komen we aan het nieuwe station van Roeselare. We reppen ons onder de spoorviaduct en belanden zo in de wijk Krottegem, een multiculturele arbeiderswijk. We volgen de Jules Lagaelaan en nemen de derde straat links, de Spanjestraat. Iets verderop vinden we Brouwerij Rodenbach. Sinds 1821 wordt hier het Roeselaarse stadswater gebrouwen. Delen van de brouwerij zijn beschermd als monument en neem zeker ook even een kijkje in de foederzaal, waar de gigantische eiken vaten staan. Aan de overkant van de straat staat trouwens het Rodenbachkasteeltje dat in de tv-serie ‘In Vlaamse Velden’ uit 2014 dienst deed als huis van Dokter Boesman en zijn gezin. We dwalen even verder rond in de wijk en botsen op heel wat street art van internationaal gerenommeerde artiesten, een overblijfsel van het Day One Festival van enkele jaren geleden.

11 De foederzaal bij Rodenbach.
RV De foederzaal bij Rodenbach.
11 Street-art ter hoogte van de Onze-Lieve-Vrouwemarkt.
Henk Deleu Street-art ter hoogte van de Onze-Lieve-Vrouwemarkt.

5. Koffie, whisky en design

Via het station stappen we naar de H. Consciencestraat. Wie zin heeft in een koffie, moet absoluut halt houden in Crème de la crema, het goed verborgen koffielab van barista Michael Van De Moortel. Kijk ondertussen ook even binnen bij de buren: de juwelengalerie van Michaels echtgenote Cynthia Jacobs. Iets verder komen we aan het de Coninckplein. Ben je net op vrijdag in Roeselare? Stap dan even binnen in de ontwijde Sint-Amandskerk, een unieke locatie voor de wekelijkse boerenmarkt van Lokaal. Gek op designerkledij van Balmain en Valentino? Rep je dan naar Mania-K iets verder in de H. Consciencestraat. Zaakvoerster Heidi Vandenabeele vormde de vroegere Nationale Bank om tot een luxueuze boetiek, inclusief fitness en café. Voor de mannen stappen we nog even binnen in The Bull in de Sint-Amandsstraat. Je vindt er meer dan tweeduizend flessen whisky, waarvan je er zelfs zevenhonderd kunt proeven. Zaakvoerder Jean Geebelen kan je alles over het Schotse levenswater vertellen, want in 2013 ontving hij de Lifetime Achievement Whisky Award. Wie het helemaal niet op whisky begrepen heeft, kan even binnenwippen in design shop Domus Plus.

11 De Boerenmarkt van Lokaal in de ontwijde Sint-Amandskerk.
Joke Couvreur De Boerenmarkt van Lokaal in de ontwijde Sint-Amandskerk.
11 Jean Geebelen leert je graag whisky kennen in The Bull.
Joke Couvreur Jean Geebelen leert je graag whisky kennen in The Bull.

6. Afsluiten met de voetjes onder tafel

Na een hele dag stappen, knorren de maagjes ongetwijfeld. En wat is er leuker om een uitstap af te sluiten met heerlijk tafelen? Restaurantjes genoeg in Roeselare! Wie moeite heeft met kiezen, verwijzen we door naar foodsharing restaurant Gastro Henri in de H. Horriestraat. Dinner Club De Overburen in de Weverijstraat staat dan weer garant voor een uniek interieur, een ongedwongen sfeer en lekker eten.

Wie na de maaltijd nog zin heeft in een slaapmutsje raden we nog enkele adresjes aan. Café Romen in de Nonnenstraat palmt je onmiddellijk in met zijn authentiek art-deco-interieur. Zijn prachtige vloer en marmeren toog zijn originele jaren ’30 elementen en bepalen voor een groot deel de charme van deze plek. Liefhebbers van gin verwijzen we naar Café Verne in de Kermisstraat, terwijl bieradepten absoluut hun gading zullen vinden in ’t Walhalla in de Zuidstraat. Ook wie graag van een perfect geshakete cocktail geniet, vind in de Zuidstraat zijn gading bij The Londoner. Dat voorlaatste adresje is trouwens ook een absolute aanrader voor wie iets budgetvriendelijker wil dineren.

11 Café Romen.
RV Café Romen.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer