Michèle Hostekint, Olivier Van Leynseele, Greet Claeys en Koen Verledens in de ontwijde kerk.
Couvreur Michèle Hostekint, Olivier Van Leynseele, Greet Claeys en Koen Verledens in de ontwijde kerk.

Kinderen ravotten in kerk, terwijl ouders shoppen in stad

De stad Roeselare organiseert vanaf komende zaterdag maandelijks een creatieve opvang in de Sint-Amandskerk. Kinderen tussen 2,5 en 12 jaar kunnen er terecht voor workshops en spelen, terwijl hun ouders winkelen.

Vanaf deze week organiseert de stad Roeselare onder de noemer #spelenmetdestad op elke eerste zaterdag van de maand kinderopvang in de Sint-Amandskerk. Doel is om moeders te ontlasten tijdens het shoppen, want kinderen en inkopen doen, dat vormt niet altijd de beste combinatie. "We willen onze binnenstad voor shoppers, bezoekers en inwoners nog aantrekkelijker maken", zegt schepen Michèle Hostekint (sp.a). "Omdat kinderen niet altijd staan te springen om te winkelen, willen we hen in ruil een leuke namiddag aanbieden via onze creatieve kinderateliers. We starten nu zaterdag en organiseren de opvang op elke eerste zaterdag van de maand. Die timing is niet toevallig gekozen, maar valt samen met het 'Lekker Lang Parkeren', waarbij je tussen 12 en 20 uur vier uur parkeert voor amper één euro in de Walleparking, de Stationsparking en parking De Munt."


Voor de kinderateliers werd met de ontwijde Sint-Amandskerk een bijzondere, maar centrale locatie gevonden. "De kinderateliers zijn niet zomaar een opvang. We programmeren workshops, onder meer door Sjo-Bizz, Lélé (met Hanne Vanhaesebrouck die vorig jaar in het tv-programma 'De Mol' opdook, red.) of in samenwerking met 'Lokaal rond muziek'. Die gaan over knutselen, theater, gezonde voeding,... Zo willen we bijvoorbeeld eens een koe naar de kerk halen. De kinderen kunnen die dan melken en met die melk aan het koken gaan. Er is ook vrij spel onder begeleiding. Bij minder weer palmen we alleen de kerk in. Als de zon schijnt, trekken we het de Coninckplein op, dat volledig heraangelegd wordt. Omdat de Sint-Amandskerk op vrijdag al de uitvalsbasis is voor de wekelijkse Lokaalmarkt, voorzien we voor de kinderen ook een lokaal vieruurtje."

Vijf euro

De kinderateliers vinden elke eerste zaterdag van de maand plaats in de Sint-Amandskerk, behalve in juli en augustus. Om het gegeven laagdrempelig te houden, kunnen ouders er hun kinderen op elk moment afzetten of oppikken. Deelnemen kost vijf euro of 2,5 euro met de Vrijetijdspas.

Lees meer