Op het filmpje op sociale media was een driftende paarse Porsche te zien.
Alexander Haezebrouck Op het filmpje op sociale media was een driftende paarse Porsche te zien.

Na oproep tot ‘Poco Loco driften’: “Niet de bedoeling om op openbare weg te racen”

Het filmpje waarin een Porsche aan de rotonde van voedingsbedrijf Poco Loco in Roeselare volledig rond drift, blijft beroering veroorzaken. Als grap lanceerde een man uit Izegem, zelf soms copiloot in rally’s, op Facebook een evenement om op die plek zaterdag massaal te driften. “Maar ik distantieer me van driften op de openbare weg”, verduidelijkt organisator Brecht Vanden Berghe. Het  evenement is ondertussen wel al geannuleerd op Facebook.

In het filmpje, dat ook veelvuldig via WhatsApp is gedeeld, was te zien hoe een paarse Porsche aan hoge snelheid het rondpunt oprijdt. Daarna toont de bestuurder zijn rijkunsten door het volledige rondpunt aan één stuk door te slippen, ‘driften’ in vaktermen. De politie kreeg het filmpje vrijdagavond in haar bezit en startte een onderzoek. De eigenaar is ondertussen geïdentificeerd, het gaat om een Roeselarenaar. Of de eigenaar van de auto ook de bestuurder is op het filmpje, moet nog blijken. De man achter het stuur riskeert een geldboete tot 4.000 euro en een rijverbod tussen 15 dagen en vijf jaar. 

Aan de schandpaal

De hele heisa rond het filmpje inspireerde Brecht Vanden Berghe zondag om op Facebook een evenement aan te maken: ‘Poco Loco driften voor liefhebbers’. “Als ludiek initiatief”, legt hij uit. “Pas op: ik ben geen voorstander van racen op de openbare weg. Maar zo’n heksenjacht op die automobilist organiseren, was toch ook niet nodig. Die man wordt openbaar aan de schandpaal genageld. En dat terwijl plunderaars en brandstichters in Molenbeek ongestraft dreigen te blijven. Ik sta wel versteld van de weerklank die mijn evenement krijgt.” Al meer dan 7.000 personen toonden interesse. “Voor alle duidelijkheid: het is niet de bedoeling zaterdag een racewedstrijd op de rotonde te organiseren”, aldus Brecht. “Een ludieke actie moet misschien wel kunnen, bijvoorbeeld in kolonne aan 15 kilometer per uur de rotonde oprijden.”

De politie van de zone Riho waarschuwt voor eventuele gevolgen. “Het organiseren van snelheidswedstrijden is aan heel specifieke regels gebonden”, aldus Carl Vyncke van de politiezone. “Er is een vergunning van een provinciale commissie nodig, een vergunning van de burgemeester,… De organisator is verantwoordelijk als er iets fout loopt. Bovendien is het aanzetten tot snelheid op de openbare weg een verkeersinbreuk categorie 4, waarop zware boetes en zelfs verbeurdverklaring van de wagen staan. We zullen de organisator daar nog eens op wijzen.” Het Facebookevenement is ondertussen geannuleerd. “Ik zal overleggen met de politie en als er zaterdag iemand opduikt, alles in goede banen leiden”, zegt Brecht. De politie van de zone Riho zal er alvast meer controleren.

Het ene Facebookevenement was nog maar geannuleerd of er dook al een tweede evenement op om te driften op de ondertussen beruchte lokatie ‘Driften op de rotonde van Poco Loco op eigen verantwoordelijkheid’. Op 1 april wel te verstaan. Ondertussen doken er ook al fimpjes van copycats op die er met hun wagens driften. Een BMW gaat tot twee keer toe zelfs helemaal rond omdat hij overdrift. In een filmpje met een oude BMW is ook een commentaarstem te horen, wellicht de stem van diegene die filmt. “Dames en heren, we zijn live vanop de rally van de Poco Loco. U ziet het nummer 4, hier komt ‘ie dan: Laurent Monsieurs.” Laurent Monsieurs bestaat ook echt en is autoverkoper in de streek maar ontkent staalhard de man achter het stuur van de wagen te zijn. “Er zijn nog mensen die me aangesproken hebben op dat filmpje. Ik heb het intussen ook gezien en gehoord dat mijn naam genoemd wordt. Maar ik ben het niet. Het moet een naamgenoot van mij zijn”, klinkt het. De beruchte paarse Porsche dook ondertussen in nog een filmpje op. Daarin is te zien hoe de wagen met slippende en gierende banden vanuit stilstand de weg op rijdt.

Lees meer: https://www.hln.be/regio/roeselare/video-roekeloze-bestuurder-van-porsche-die-volledig-rond-rotonde-slipt-riskeert-boete-tot-4-000-euro~a67a223a/

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer