2 Familie en vrienden houden een ingetogen moment aan het huis in de Mezenstraat. Voor de deur leggen ze bloemen en steken ze kaarsjes aan.
Hans Verbeke Familie en vrienden houden een ingetogen moment aan het huis in de Mezenstraat. Voor de deur leggen ze bloemen en steken ze kaarsjes aan.

Stille wake eindigt met amok aan politiekantoor

VRIENDEN VREZEN DAT MAN STIERF DOOR GEWELD AGENTEN

150 mensen hebben in Roeselare een stille wake gehouden voor Moïse 'Lamine' Bangoura (27), die stierf toen hij uit zijn huurwoning werd gezet. Sommigen schopten na de wake keet aan het politiegebouw op de Botermarkt. Sympathisanten beweren dat Bangoura stierf door zinloos geweld van de politie.

Omdat hij ondanks geduldige bemiddeling en een procedure bij de vrederechter al vele maanden zijn huur niet meer betaalde, werd Moïse 'Lamine' Bangoura afgelopen maandag uit zijn huurwoning gezet. Al snel bleek dat Lamine niet van plan was om zich zomaar uit zijn woning te laten zetten. Omwonenden hoorden hoe de man uitzinnig van woede was. Pas na vier of vijf pogingen slaagde de politie erin om hem te boeien. Kort daarop zeeg hij neer en overleed ter plaatse. De federale gerechtelijke politie onderzoekt de omstandigheden van het overlijden. Resultaten van de lijkschouwing zijn er nog niet. Het parket verkiest dan ook om voorlopig niet meer te communiceren over de zaak, al geeft woordvoerder Tom Janssens wel aan "dat er geen aanwijzingen zijn van politiegeweld". In de omgeving van Lamine Bangoura klinken andere geluiden. Zo stelt Filip Dewaegemaeker, wiens dochter een tijdlang een relatie had met Bangoura, dat hij wel degelijk het slachtoffer is geworden van zinloos politiegeweld. "Familieleden die het stoffelijk overschot gingen bezoeken, vertellen me dat Lamine bloedsporen heeft aan het hoofd, verwondingen aan een oogkas en een gebroken arm. We zijn er dan ook van overtuigd dat Lamine gestorven is door buitensporig en onnodig geweld. Anders gezegd: hij werd vermoord."

2 Moïse 'Lamine' Bangoura.
Hans Verbeke Moïse 'Lamine' Bangoura.

Ruit gesneuveld

De wake van woensdagavond lokte zowat 150 mensen. Sommigen van hen zakten vanuit Brussel, Antwerpen en Frankrijk naar Roeselare af. Ook een broer en de ouders van Lamine, die in Willebroek wonen, maakten de verplaatsing. Velen legden bloemen neer of staken een kaarsje aan voor de verzegelde voordeur van de woning in de Mezenstraat. Na ongeveer een uur verliet een 60-tal aanwezigen de wake om te voet of met de auto naar het politiekantoor op de Botermarkt te trekken. Daar werd een kleine protestactie gehouden voor het gebouw, dat 's avonds verlaten is. De manifestanten schreeuwden slogans tegen de politie en riepen op tot gerechtigheid voor Lamine. Na verloop van tijd werd de sfeer wat grimmiger. Dat leidde tot klein vandalisme. Een ruit van de toegangsdeur sneuvelde toen iemand er een stok tegen keilde. Anderen staken dan weer afval in brand. Flessen werden kapotgegooid. Net zoals in de Mezenstraat hielden ook op de Botermarkt politiemensen in burger discreet een oogje in het zeil. Herkenbare patrouilles werden bewust uit de buurt gehouden. Het draaide al rond middernacht toen de manifestanten met mondjesmaat de Botermarkt verlieten.

Lees meer