Werkgroep Cypriaan is al volop bezig met voorbereidingen.
Foto Marc De Venter Werkgroep Cypriaan is al volop bezig met voorbereidingen.

16de-eeuwse componist uitgebreid in de kijker

In Ronse wordt volgend jaar componist Cypriaan de Rore, die 500 jaar geleden in de stad geboren werd, uitgebreid herdacht. "Hij genoot in die tijd internationale faam in de muziekwereld", zegt Herman Kerckhove, voorzitter van de organiserende Werkgroep Cypriaan de Rore.

Werkgroep Cypriaan werkte een volledig programma uit voor het de Rore-festival, dat van 17 tot 26 april 2015 plaatsvindt. "De Rore genoot internationale faam, ondermeer in het Italiaanse Ferrarra, Venetië en Parma", onderstreept Kerckhove. Het de Rore-festival van april van volgend jaar zal bestaan uit concerten, een tentoonstelling en tal van randactiviteiten.


"Zo zullen er concerten plaatsvinden in de Sint-Hermeskerk, de Sint-Martinuskerk, de Klijpekerk en de kapel van het klooster van Sancta Maria", vervolgt Kerckhove. "We zullen dan ook oude instrumenten en manuscripten tentoonstellen. Er wordt ook een speciale postzegel uitgegeven. En ondertussen maakte striptekenaar Hubert De Doncker een stripverhaal over het leven en het werk van de Rore." De strip zal binnenkort te koop worden aangeboden en de vellen postzegels zullen vanaf december te koop zijn.

Klara

Aan de herdenking van de Rore zal ook Klara volle aandacht besteden. Daarvoor brengt de radiozender zelfs een speciale cd uit. "Er zullen zelfs twee concerten rechtstreeks op de radio worden uitgezonden", voegt Kerckhove er nog aan toe. Voor meer info: cultuur@ronse.be of www.ronse.be. (MDVR)

Lees meer