Mike Christiaens vulde gisteren de rekken en pauzeerde even in zijn koffiehoek.
Foto JSA Mike Christiaens vulde gisteren de rekken en pauzeerde even in zijn koffiehoek.

"Werkweken van 90 uur schrikken me niet af"

UITSTERVEND RAS EN KNELPUNTBEROEP: MIKE (43) WORDT KRANTENBOER

Opvallende nieuwkomer in het winkelcentrum van Eeklo. Vandaag opent Mike Christiaens (43) in de Stationsstraat zijn eigen krantenwinkel 'Press Shop'. In zowat elk dorp verdwijnen de krantenwinkels uit het straatbeeld, maar Mike gelooft in zijn zaak. "Hier staat vooral klantvriendelijkheid centraal. Waar word je immers nog met de glimlach en een babbel ontvangen?"

Een uitstervend ras of een knelpuntberoep. Zo kan je de 'krantenboer' anno 2017 gerust noemen. "Ik geloof dat Eeklo nood heeft aan een krantenwinkel met het concept waar wij voor staan", zegt uitbater Mike Christiaens. Hij woont ondertussen een jaar in Eeklo, maar komt eigenlijk uit Aalter. Hij is de zoon van zanger Chris Clarck. "Gewoon omdat we veel meer zijn dan zomaar een krantenwinkeltje. We gaan elke weekdag om 6 uur 's ochtends al open, en je zal bij ons een plaats hebben waar je koffie en koffiekoeken kan kopen. Naast kranten en tijdschriften, kan je hier ook terecht voor boeken, tabakswaren, loterij, sportweddenschappen, dranken, gsm-benodigdheden, herlaadkaarten, wenskaarten, snoep, voorverpakte broodjes en slaatjes. We hebben ook een afhaalpunt voor pakjes. Kortom: elke Eeklonaar heeft wel eens iets nodig wat wij hier verkopen."

Eerste open, laatste toe

Eeklo zag de voorbije maanden heel wat zaken sluiten en vertrekken. De opening van een nieuwe winkel, pal in het centrum, is dan ook een opsteker voor de stad. "Ik twijfel geen seconde om in Eeklo een zaak te starten", zegt Mike vol zelfvertrouwen. "Van alle winkels in Eeklo zal ik 's morgens wellicht als eerste open gaan en als laatste sluiten. Eeklo heeft nood aan een zaak waar je zo goed als altijd terecht kan. Ik ben 16 jaar lang een succesvol autoverkoper geweest en weet dus hoe ik met de klanten moet omgaan. Een vriendelijke lach, een babbeltje met de mensen, een geïnteresseerde vraag: waar krijg je dat nog in Eeklo en omstreken? Daar wil ik in mijn winkel persoonlijk garant voor staan."

Eigen boontjes doppen

Op weekdagen is de Press Shop open van 6 tot 19 uur. Op zaterdag van 7 tot 18 uur. "Ik krijg wat hulp van mijn vrouwtje Ann, maar ik ga vooral zelf altijd in mijn winkel staan. Een goede zaak heeft een vast gezicht nodig. En ja, het worden lange dagen. Ik ga om 6 uur open, maar dat betekent dat ik om 4.30 uur al in mijn winkel moet zijn om alles voor te bereiden. Ik sta dus voor werkweken van 85 tot 90 uren. Neen, ik heb daar helemaal geen schrik voor. Ik heb zestien jaar in de autoverkoop voor een baas gewerkt, en heb daar ook gigantisch veel uren geklopt. Het verschil is dat klanten je vriendelijkheid en je werk vaak wel waarderen, maar een werkgever niet. Vandaar dat ik zelfstandig wou beginnen en nu mijn eigen boontjes ga doppen. Ik ga vechten om hier een succesverhaal van te maken."

Lees meer