180 pas geleverde biggen overleven stalbrand niet

Drama voor landbouwer Dirk De Neve uit Aalter. Bij een brand in een stal in zijn bedrijf zijn gisterenavond 180 biggen omgekomen. "Het is erg, maar er is jammer genoeg niet veel aan te doen", zegt zijn zoon.

Rond 16.50 uur sloeg het noodlot toe in het veeteeltbedrijf van Dirk in Stratem. Door een kortsluiting ontstond er een brand in het achterste deel van de stal, waar op dat moment 350 biggen zaten. De brandweerposten van Aalter en Maldegem van de hulpverleningszone Meetjesland kwamen onmiddellijk massaal ter plaatse om de brand te blussen. Eenmaal ter plaatse, hing er enkel nog een dichte rook in de stal, maar een deel van het plafond was ingestort.


"Er is jammer genoeg niet veel aan te doen", zegt de zoon van Dirk. "Gelukkig bestond de stal uit twee delen en zijn de 170 biggen die vooraan zaten gespaard gebleven. De brand is niet overgeslagen."

Stroom uitgevallen

Vader Dirk begrijpt nog steeds niet hoe dit kon gebeuren. "De biggen waren maar nog pas geleverd en in de stal gelaten", vertelt hij. "De vrachtwagen die de dieren bracht stond hier zelfs nog. Ik ging de chauffeur nog iets geven om te drinken toen de elektriciteit uitviel."


De dieren in het achterste gedeelte van de stal stikten vermoedelijk. Een dierenarts kwam gisterenavond ter plaatse om te zien of er bij de overlevende biggen geen dieren zaten die een spuitje moesten krijgen. Varkens zijn sowieso al erg gevoelig aan stress. In allerijl de stal verlaten, heeft hen waarschijnlijk geen deugd gedaan. De woning van Dirk en zijn gezin bleef gevrijwaard. (JEW)

Lees meer