Glenn Delagrense (rechts) tijdens een wedstrijd afgelopen mei.
VDB Glenn Delagrense (rechts) tijdens een wedstrijd afgelopen mei.

Sportleraar (27) zakt ineen na voetbaltraining

MAN IN KUNSTMATIGE COMA NA VERMOEDELIJK HARTFALEN

Glenn Delagrense uit Merendree vecht in het Sint-Andriesziekenhuis voor zijn leven. Hij zakte woensdagavond in elkaar zakte na een voetbaltraining bij Dosko Kanegem. "We dachten dat hij een grap uithaalde toen hij op z'n knieën ging zitten. Tot hij plots neerviel", vertelt trainer Tommy Careel aangeslagen.

Glenn Delagrense zakte woensdagavond ineen na een training met zijn makkers van derdeprovincialer Dosko Kanegem. Mogelijk kreeg hij een hartfalen. "Hij was duizelig en ging op z'n knieën zitten", zegt trainer Tommy Careel uit Aarsele. "We dachten dat hij ons voor de gek hield, zoals hij wel meer deed. Maar toen hij neerviel, beseften we dat er weinig te lachen viel." Kapitein Jasper Van Oosthuyse en speler Bert Bruneel begonnen Glenn te reanimeren. "We hadden plots polsslag", weet Careel. "Maar ineens stopte zijn hart weer, waarop we herbegonnen zijn. We probeerden rustig te blijven, maar konden de situatie moeilijk inschatten. Omdat Glenn gromde, dachten we verkeerdelijk dat hij eigenlijk nog half bij bewustzijn was. Achteraf kregen we van de spoedarts te horen dat je eigenlijk nooit mag stoppen met reanimeren, zelfs al heeft de patiënt opnieuw een hartslag. Glenn was in kritieke toestand toen hij naar het Sint-Andriesziekenhuis werd overgebracht."

Diepe coma

Nancy Dossche uit Deinze, Glenns moeder, spoedde zich naar het ziekenhuis, samen met zijn vriendin Valérie Broché. "Het was nagelbijten", vertelt zijn moeder. "Het duurt een tijd voor de dokters alle nodige onderzoeken hebben gedaan en een stand van zaken kunnen geven. Glenn wordt in een diepe coma gehouden. De artsen durven zich niet uit te spreken over zijn toekomst. We kregen alleen te horen dat de toestand nu stabiel is. Verder blijft het bang afwachten."


Glenn werkt als sportleerkracht en kocht samen met zijn vriendin Valérie Broché een woning in Merendree (Nevele). Het koppel is drie jaar samen en druk aan het verbouwen. "Glenn geeft ook zwemles, heeft z'n reguliere job en doet intensief aan voetbal", zegt z'n moeder.

Begeleiding

Of er voortekenen waren dat er iets op til was? Volgens trainer Tommy Careel voelde Glenn zich een beetje vermoeid en was hij daarom woensdag naar de huisdokter gegaan. Die gaf hem een spuit met vitaminen. Careel blijft intussen achter met een dubbel gevoel. "De spoedarts gaf ons een pluim voor het geleverde werk, maar maakte ons ook attent op een aantal dingen die nog beter hadden gekund. Dat steekt een beetje. Eigenlijk zou de Koninklijke Belgische Voetbalbond een EHBO-cursus moeten organiseren. Het zou helpen om levens te redden. Het is bijzonder heftig wat we hebben meegemaakt. Iedereen is diep onder de indruk. Er zijn veel tranen gevloeid. Een aantal van onze spelers zal de psychologische begeleiding die we voorzien, goed kunnen gebruiken."

Lees meer