2 Folkband De Nouveau, met van links naar rechts: Jef, Wouter, Katleen en Wim.
Folkband De Nouveau, met van links naar rechts: Jef, Wouter, Katleen en Wim.

Folkband brengt ode aan cafébazin

DE NOUVEAU LANCEERT VRIJDAG ZIJN DEBUUTALBUM 'LEAVING PORT'

Folkband De Nouveau lanceert vrijdag zijn debuutalbum 'Leaving Port'. Voor Schellenaren is het meest opvallende nummer op de plaat wellicht 'Momo', een ode aan Monique Bridts (55) van café Schuttershof. "Een heel plezante verrassing", reageert ze.

Monique Bridts staat al 35 jaar achter de tapkast van café Schuttershof. De goedlachse cafébazin wordt er door al haar stamgasten op handen gedragen. Wouter Boen (33), Jef Thys (30), Katleen Brits (35) en Wim Vaes (37) van folkband De Nouveau beslisten haar nu zelfs te eren met een eigen nummer, 'Momo'.


"Het Schuttershof is zo'n beetje mijn stamcafé", zegt Wouter, die samen met Wim de tekst schreef. "Als je in Schelle op café wil gaan, kom je al snel daar terecht. Monique zelf heeft het nummer nog niet gehoord. Maar ik weet zeker dat ze het zal appreciëren."

2 Cafébazin Monique Bridts.
Cafébazin Monique Bridts.

Blij verrast

En inderdaad, Monique is blij verrast als ze het nieuws verneemt.


"Ik was niet op de hoogte, maar ik vind het wel héél plezant", glimlacht ze. "Enkele jaren geleden was er al een Schellenaar, Matic, die me vermeld heeft in een van zijn nummers. En nu is er dus dit. Straks word ik nog een bekende Schellenaar. (lacht) 'Momo' is de bijnaam die mijn jonge stamgasten aan mij geven. Overdag krijg ik vooral oudere gasten over de vloer, maar 's avonds komen hier ook jongeren al eens iets drinken. Ik vind dat altijd heel tof. Die jonge gasten houden mij zelf ook jong."


'Momo' is een van de tien nummers op 'Leaving Port', het debuutalbum dat De Nouveau deze vrijdag lanceert. Daarop staan naast vier 'traditionals' zes zelfgeschreven nummers. De titel van het album verwijst naar de ambitie van de band.

Zomerfestivals

"We zijn klaar om de veilige thuishaven te verlaten en een stap in de wijde wereld te zetten", omschrijft Wim, die samen met Wouter drie jaar geleden de groep oprichtte. "Waar we de voorbije jaren vooral in de Rupelstreek hebben gespeeld, willen we nu verder kijken. Dit debuutalbum moet ons visitekaartje worden. Hopelijk helpt het ons om een plaatsje te veroveren op een van de Vlaamse zomerfestivals."


"Een vrolijke mengeling van folk, country en bluegrass." Zo omschrijven de leden van De Nouveau het geluid van hun band. "We halen onder meer inspiratie bij Hank Williams, Johnny Cash en The Dubliners", zegt Jef, de zanger van de groep. "De belangrijkste voorwaarde is dat het nummer leuk klinkt of dat wij het nummer leuk kunnen láten klinken. Ons repertoire zit vol met liedjes waar mensen plezier op kunnen maken. Iedereen kan er altijd op dansen, stampen of springen", zegt Katleen.


'Leaving Port' kost 10 euro en wordt uitgebracht met twee huiskamerconcerten: een op vrijdag 24 maart om 20 uur en een op zondag 26 maart om 14 uur. De toegang is gratis. Inschrijven voor een van de concerten of de cd bestellen kan via de website www.denouveau.be.

Lees meer