Containerpark Messelbroek opent in juli

Ook gebruikers welkom uit Tielt-Winge, dat gedifferentieerd tarief invoert

Het vernieuwde containerpark van Messelbroek gaat open in juli. Het is ook toegankelijk voor inwoners van Tielt-Winge, dat overschakelt op het diftarsysteem van EcoWerf. Voor de huis-aan-huis-ophaling verandert er voorlopig niets voor de Wingenaars.

2 Het recyclagepark op de Mannenberg (N10) in Messelbroek is in volle heraanleg en gaat open in juli. Er kunnen gebruikers terecht uit Scherpenheuvel-Zichem, maar ook het naburige Rillaar en Tielt-Winge.
Tom Van de Weyer Het recyclagepark op de Mannenberg (N10) in Messelbroek is in volle heraanleg en gaat open in juli. Er kunnen gebruikers terecht uit Scherpenheuvel-Zichem, maar ook het naburige Rillaar en Tielt-Winge.

Het park van Messelbroek in Scherpenheuvel-Zichem krijgt inzinkbare containers en twee weegbruggen. Bij aankomst wordt gewogen hoeveel afval je bij hebt. Na elke fractie materiaal dat je hebt gelost wordt de wagen opnieuw gewogen. Je betaalt een gedifferentieerd tarief (diftar) per fractie die je aanbiedt. Sommige materialen kan je nog steeds gratis aanbieden, zoals karton. Met deze betaalwijze wordt al gewerkt in de recyclageparken van Glabbeek, Lubbeek en tien andere parken in Oost-Brabant. Voor de inwoners van Tielt-Winge is dit systeem nieuw.

Het recyclagepark in de Dorpsstraat werkt nog met een tienbeurtenkaart. De parkwachter maakt slechts een schatting van de hoeveelheid aangeboden materiaal. Zodra Messelbroek in gebruik wordt genomen, gaat het park in de Dorpsstraat dicht. “Het was te klein om te verbouwen tot diftarpark”, zegt burgemeester Rudi Beeken (Open vld). “Onze inwoners kunnen vanaf juli met hun identiteitskaart binnen in de parken in de regio.”

2 Het park in de Dorpsstraat gaat weldra dicht.
Baert Marc Het park in de Dorpsstraat gaat weldra dicht.

Raadslid Tom Werner (N-VA) vroeg of er een overgangsperiode is voorzien. “Kunnen onze inwoners hun beurtenkaart nog laten gelden in Messelbroek?” Beeken antwoordde bevestigend. “Het resterende krediet van je beurtenkaart kan je laten overzetten naar de diftarrekening. Geld contant terugkrijgen van je oude kaart gaat evenwel niet. Tot 31 december kan je omschakelen. De inwoners krijgen een brief waarin alle uitleg gegeven wordt.”

Meest efficiënt

Jessy Cobbaert (N-VA) vroeg of ook de huis-aan-huis-ophaling zal gebeuren met de diftarrekening. “Voorlopig niet”, zei Beeken. “We zouden dan zo’n 4.000 tot 5.000 plastic containers met ingebouwde chip moeten aanschaffen. Er zou ook een meerkost zijn voor de facturatie naar de gebruikers. De omhaling van die containers verloopt bovendien trager. Onze huidig aanpak vinden we nog steeds het meest efficiënt. Het is eigenlijk al een soort diftar: we bieden twee maten vuilniszakken en compostbakken aan.”

“Begin mei is er een vergadering met de 27 gemeenten van EcoWerf. Dan worden de tarieven geëvalueerd en gelijkgeschakeld. Zo voorkomen we ‘afvaltoerisme’ waarbij mensen hun afval gaan aanbieden in gemeenten waar het goedkoper is”, zegt Beeken.

EcoWerf is bezig met haar parken te herpositioneren, zodat gebruikers nooit meer dan een kwartier moeten rijden om hun afval aan te bieden, ook al is dat in een andere gemeente. De parken van Tielt-Winge en Zichem sluiten en maken plaats voor Messelbroek. Tielt-Winge plant op haar grondgebied een nieuw park, waar ook bewoners van Holsbeek naartoe kunnen. “We kregen net groen licht van de provincie”, zegt Beeken. “Interleuven gaat locatieonderzoek doen aan de Aarschotsesteenweg, vlakbij het Gouden Kruispunt. Daar zou het park binnen enkele jaren moeten komen.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer