Verkoop van vuurpijlen dooft uit

Batterijen en koud vuurwerk zijn stuk populairder tijdens jaarwisseling

De klassieke vuurpijl tijdens de jaarwisseling geraakt stilaan uitgedoofd. “Vuurpijlen maken nog maar zo’n 10% uit van onze verkoop”, zegt Rob Van den Berghe van de Festivalshop in Scherpenheuvel. “We begeleiden klanten naar alternatief vuurwerk, zoals ijsfonteinen en vooral batterijen.”

4 De crew van de Festivalshop verkoopt deze dagen veel batterijen.
Tom Van de Weyer De crew van de Festivalshop verkoopt deze dagen veel batterijen.

In de festivalshop hangt nog een klein assortiment vuurpijlen aan de muur. Klanten die binnenkomen, stappen er meteen naartoe. “We ontraden echter om nog vuurpijlen te kopen”, zegt Van den Berghe. “Aan het gebruik blijft steeds een risico verbonden. Elk jaar komen er negatieve berichten over ongevallen en overlast.”

4 Vraag en aanbod in vuurpijlen wordt erg klein.
Tom Van de Weyer Vraag en aanbod in vuurpijlen wordt erg klein.

Recent kondigden de burgemeesters van Tienen, Begijnendijk en Boutersem een verbod af, waardoor je nu in tien Hagelandse gemeenten geen vuurwerk mag afsteken. In Scherpenheuvel-Zichem mag het nog, mits toelating van de burgemeester. “Vanuit de overheid en de publieke opinie komt elk jaar meer vraag om klassiek vuurwerk te vermijden. Sinds 2014 zagen we de verkoop halveren, maar we vangen dit op met andere producten. Zij vervangen stilaan de gewone vuurpijl”, zegt Van den Bergh.

‘Cakes’

“Het beste alternatief zijn de batterijen of cakes, zoals wij ze noemen. Dit zijn doosjes met een serie hulzen, gevuld met kruid. Je zet het doosje stevig vast op de grond, tussen een paar snelbouwblokken. Je steekt  één centrale lont aan die een kettingreactie in gang zet. Batterijen heb je tussen de 15 en 100 ontladingen. Eentje van 100 bezorgt je een gevarieerde show van een kleine twee minuten. Een batterij is veel veiliger in gebruik en voordeliger in prijs dan een setje pijlen, die je één voor één moet aansteken.”

4 Deze batterijen in geperst karton vuren verschillende ladingen af met slechts één lont.
Tom Van de Weyer Deze batterijen in geperst karton vuren verschillende ladingen af met slechts één lont.

“Steeds meer feestvierders verkiezen het brandveilige ‘koud vuurwerk’. Je steekt geen lont aan, maar bij de opening wordt een chemische reactie veroorzaakt. IJsfonteinen spuwen gensters tot vijf meter hoog. Bij kinderen zijn de Romeinse kaarsen geliefd, die gekleurde lichtbollen afschieten. De traditionele sterrenstokjes zijn populairder dan ooit, zowel aan de kersttafel als bij de Nieuwjaarsviering.”

4 Een batterij met kartonnen hulzen.
Tom Van de Weyer Een batterij met kartonnen hulzen.

Vorig jaar moedigde Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts het gebruik van geluidsarm vuurwerk aan. “Die oproep werd redelijk opgevolgd en zet zich dit jaar door. Bijna een kwart van het verkochte vuurwerk is geluidsarm”, zegt Van den Berghe. “Bij de batterijen zijn er ook geluidsarme varianten. Het enige nadeel van geluidsarm vuurwerk is dat de ontploffing geen ‘bloem’ vormt die mooi open spat.”

De kledingtrend voor oud op nieuw is de jaren 20-stijl. “Voor Nieuwjaar mag je immers chique opgetut zijn. Voor dames zijn het zwierige charlestonjurkjes met diadeem, en voor de heren een maffialook met stropdas en hoed. Deze kledingstijl gaan we zeker terugzien met carnaval.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer