6 De jongste kindjes van het kinderdagverblijf op de OLV-site in Sint-Genesius-Rode worden goed ingeduffeld wanneer ze opnieuw naar de crèche overgebracht worden na de evacuatie.
Mozkito De jongste kindjes van het kinderdagverblijf op de OLV-site in Sint-Genesius-Rode worden goed ingeduffeld wanneer ze opnieuw naar de crèche overgebracht worden na de evacuatie.

VIDEO. Scholen en kinderdagverblijf in Alsemberg en Rode geëvacueerd door mysterieuze gasgeur

Hulpdiensten krijgen oproepen uit hele Zennevallei voor ongevaarlijke gaswolk.

De Onze-Lieve-Vrouwsite in Sint-Genesius-Rode en de campus van Sint-Victor zijn donderdagochtend ontruimd door een gasgeur. Meer dan 2.000 kinderen en personeelsleden werden geëvacueerd, waaronder een kinderdagverblijf. De geur bleek ongevaarlijk, maar de hulpdiensten kregen wel verschillende oproepen uit de Zennevallei. Voorlopig is het een raadsel vanwaar de geur afkomstig is.

De gasgeur werd om 10 uur opgemerkt in de secundaire school van het Onze-Lieve-Vrouwinstituut in Sint-Genesius-Rode. “Een preventieadviseur van de school heeft meteen alarm geslagen en zo is de hele evacuatieprocedure opgestart”, zegt informatieambtenaar Steven Van Camp van Sint-Genesius-Rode. “De kinderkribbe, de kleuterschool én de lagere school werden geëvacueerd. De kinderen werden ondergebracht in de kerk, de bibliotheek, het gemeentehuis en het cultureel centrum.”

6 De brandweer kwam ter plaatse om gasmetingen uit te voeren op de Onze-Lieve-Vrouwsite in Sint-Genesius-Rode.
Mozkito De brandweer kwam ter plaatse om gasmetingen uit te voeren op de Onze-Lieve-Vrouwsite in Sint-Genesius-Rode.

Stripverhalen en lasagne

De leerkrachten moesten de kinderen even zoet houden. Zo werd snel een lading strips en andere boeken vanuit de bibliotheek naar de Sint-Genesiuskerk overgebracht, zodat de leerlingen toch wat om handen hadden. De kindjes van de kinderopvang werden dan weer op lasagne getrakteerd van de plaatselijke slager. De evacuatie verliep volgens de procedures en in alle rust. De allerkleinsten van de kribbe kregen dekentjes omgewikkeld om tijdens de overbrenging naar het gemeentehuis geen kou te lijden.

Intussen kamden brandweermannen van de zone Vlaams-Brabant West de school uit. “De brandweer is meteen de lokalen binnengegaan en heeft een volledige controle gedaan”; zegt Van Camp. “Daaruit bleek dat er geen gaslek en zeker geen gevaar was.” Om 11.45 werd de volledige site dan ook vrijgegeven.

6 Kinderen van de lagere school verlaten de Sint-Genesiuskerk na de evacuatie van het Onze-Lieve-Vrouwinstituut in Sint-Genesius-Rode.
Mozkito Kinderen van de lagere school verlaten de Sint-Genesiuskerk na de evacuatie van het Onze-Lieve-Vrouwinstituut in Sint-Genesius-Rode.

Terwijl in Sint-Genesius-Rode gewacht werd op nieuws alarmeerden ook de collega’s van het Sint-Victorinstituut in de Beerselse deelgemeente Alsemberg de hulpdiensten, omdat daar een geur hing. Net als in Rode werd geen risico genomen en werd iedereen geëvacueerd. Na een half uur kon iedereen opnieuw naar binnen.

In het gehucht De Hoek werd ook al alarm geslagen in de lagere school maar werden de gebouwen niet ontruimd. De hele dag door bleven er soortgelijke oproepen binnenlopen. Ook in Sint-Pieters-Leeuw, Buizingen en Huizingen werd de gasgeur opgemerkt. De oorzaak is voorlopig onbekend. 

Aanvankelijk dacht men dat de oorzaak bij aardgasnetbeheerder Fluxys te zoeken, was maar daar werd alles nagekeken. “We hebben een reduceerstation in Sint-Pieters-Leeuw”, zegt Laurent Remy van Fluxys. “Maar uit metingen bleek dat er niets aan de hand was. De geur is dus niet afkomstig vanuit onze installaties. Het is wel zo dat woensdag  ook in de buurt van Charleroi een gasgeur werd waargenomen die uitdeinde richting Doornik. Daar kon ook geen oorzaak gevonden worden. Omdat we geen betrokken partij zijn, zullen we zelf geen verder onderzoek doen.”

6 De brandweer kon om 11.45 uur vertrekken: de gasgeur die op het Onze-Lieve-Vrouwinstituut hing was ongevaarlijk
Mozkito De brandweer kon om 11.45 uur vertrekken: de gasgeur die op het Onze-Lieve-Vrouwinstituut hing was ongevaarlijk
6 Om 11.45 uur konden de kinderen van het Onze-Lieve-Vrouwinstituut in Sint-Genesius-Rode opnieuw naar de campus.
Mozkito Om 11.45 uur konden de kinderen van het Onze-Lieve-Vrouwinstituut in Sint-Genesius-Rode opnieuw naar de campus.
6 De politie hield tijdens de terugkeer van de kinderen naar de Onze-Lieve-Vrouwsite nog een oogje in het zeil.
Mozkito De politie hield tijdens de terugkeer van de kinderen naar de Onze-Lieve-Vrouwsite nog een oogje in het zeil.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer