3 Willy en Greta, André en Frida en Herman en Maria hielden één groot trouwfeest op 12 juli 1966.
Yannick De Spiegeleir Willy en Greta, André en Frida en Herman en Maria hielden één groot trouwfeest op 12 juli 1966.

Drie zussen vieren gouden huwelijk

FRIDA (73), GRETA (72) EN MARIA (70) TROUWDEN 50 JAAR GELEDEN SAMEN OP ZELFDE DAG

Een halve eeuw geleden stapten zussen Frida (73), Greta (72) en Maria (70) Thierens gezamenlijk in het huwelijksbootje. "Veel van elkaar kunnen verdragen, is het geheim van een goed huwelijk", lachen de zussen vrolijk. Ze vierden gisteren hun gouden huwelijk in feestzaal De Grouwesteen in Sint-Pauwels.

Het is een bijzondere dag in de geschiedenisboeken van Sint-Pauwels. Op 12 juli 1966 stapten zussen Frida (73), Greta (72) en Maria (70) Thierens gezamenlijk in het huwelijksbootje met hun respectievelijke partners André De Weggheleire (74), Willy Tollenaere (73) en Herman Inghels (76). Het was Willy die als eerste de hand van zijn Greta ging vragen aan vader Thierens. "We hadden drie jaar verkering en ik vond de tijd rijp", herinnert de Moerbekenaar zich. "Haar vader gaf zijn fiat, maar voegde er meteen aan toe dat ook zijn twee andere dochters dan maar moesten trouwen. 'Alle drie of niet', was zijn devies. En zo heb ik ook het ijs gebroken voor mijn twee schoonbroers", lacht Willy. En zo geschiedde, want vaders wil is wet. "We maalden er niet om dat we samen moesten vieren. Onze bruiloft was een Vlaamse kermis met een honderdvijftigtal genodigden", herinnert Greta zich. De zussen deelden hun bruidstaart met drie verdiepingen. Ze sneden elk om beurt de taart aan. "En ook onze bruidsjurken uit witte satijn waren dezelfde. Die hebben we zelf genaaid", vult Maria aan.

3 Greta (72), Maria (70) en Frida (73) met mama Tineke (96) en hun echtgenoten.
Yannick De Spiegeleir Greta (72), Maria (70) en Frida (73) met mama Tineke (96) en hun echtgenoten.

Op zondag bij moeder

Op het feest voor hun gouden jubileum dansten de drie zussen en hun partners samen nog eens op het liedje 'Il Silencio' van Nini Rosso dat ook op hun huwelijk werd gespeeld. "Vanaf die dag in juli 1966 werden we een hechte familie en dat zijn we vandaag nog steeds. Er gaat geen feestdag voorbij of we vieren die met de hele familie", zegt Herman, de echtgenoot van Maria. Bijna elke zondag nog verzamelen de drie zussen nog bij hun kranige moeder Tineke Van Bunder, die op haar 96ste nog thuis woont. Gevraagd naar het geheim van een goed huwelijk hebben de zussen meteen een antwoord klaar. "Je moet veel van elkaar kunnen verdragen, want ruzie kan je elke dag maken als je wil. Of met andere woorden: af en toe moet je kunnen horen, zien en zwijgen", klinkt het in koor.


Hun eigen kinderen zien de koppels niet op dezelfde dag trouwen. "Ikzelf heb drie kinderen, maar daar is er maar één van gehuwd. De anderen wonen samen. Je kan vandaag niet meer met vroeger vergelijken", weet Frida. Om hun gezamenlijke gouden bruiloft te vieren, organiseren de drie echtparen in tegenstelling tot vijftig jaar geleden wel drie feesten. "Eén voor onze buren in Sint-Pauwels, één voor de buren van Greta en Willy in Moerbeke, en zondag sluiten we af met een groot familiefeest in domein Meersdael in Moerbeke", vertellen ze. Een mooie bekroning op 150 jaar huwelijksgeluk voor de tortelduifjes.

3 De zussen dansen met hun mannen op een liedje van Nini Rosso, net zoals 50 jaar geleden.
Yannick De Spiegeleir De zussen dansen met hun mannen op een liedje van Nini Rosso, net zoals 50 jaar geleden.

Lees meer