Kristof Pieters

Extra steun voor kinderopvang van baby’s en peuters

Aanmaning van Kind & Gezin omdat quota niet gehaald wordt

De gemeente gaat vanaf 2019 de opvang van baby’s en peuters een extra financieel steuntje in de rug geven. De Gezinsbond krijgt 9.000 euro voor nieuwe opvangplaatsen en zelfstandige opvanginitiatieven krijgen 25,50 euro per kind. Dit is nodig ook want de voorbije jaren haakten steeds meer onthaalmoeders af door de strenge reglementering.

Momenteel huurt de Kinderopvangdienst van de Gezinsbond met de steun van de gemeente al drie huizen: één in de Kerkstraat en twee in de Blokstraat. Daar komt nu een vierde initiatief bij. De Gezinsbond gaat op zoek naar een huis in Sint-Pauwels of Meerdonk voor bijkomende opvang van baby’s en peuters. “We zien veranderingen in het opvanglandschap en evolutie van gezins- naar groepsopvang”, zegt schepen van kinderopvang Marita Meul (CD&V). “Door de strengere reglementering op vlak van voorwaarden over de infrastructuur, voedselveiligheid, brandveiligheid enz. haken de laatste jaren meer en meer onthaalmoeders af om in hun eigen woning kinderopvang voor baby’s en peuters te organiseren. Hierdoor heeft Kinderopvangdienst Gezinsbond sinds 2015 geen 80% bezetting van de erkende plaatsen in de gezinsopvang meer behaald.” Dit jaar heeft vzw een officiële aanmaning van Kind en Gezin gekregen dat ze in 2018 de vereiste 80% moeten behalen, zo niet zal de Kinderopvangdienst erkende plaatsen verliezen (van 91 erkende plaatsen naar 72 erkende plaatsen). Dat betekent ongeveer 11.000 euro minder subsidies van Kind en Gezin. Er wordt daarom naar een alternatief gezocht en dat is de uitbreiding van het aanbod groepsopvang waar gelukkig nog wel voldoende kandidaat kinderbegeleiders voor groepsopvang. Momenteel wordt hiervoor een geschikte woning gezocht in Sint-Pauwels of Meerdonk aangezien deze deelgemeenten momenteel blinde vlekken zijn in de opvang van baby’s en peuters. De gemeente ondersteunt met een toelage van 9.000 euro. “Want deze dienstverlening is enorm belangrijk”, zegt Meul. “Momenteel betalen de ouders een prijs op basis van hun inkomen en krijgen kinderen van kwetsbare gezinnen voorrang. Als de subsidies zouden dalen kan dat betekenen dat in de toekomst de opvang nog enkel betaalbaar zal worden voor ouders met een hoger inkomen en dat willen we uiteraard vermijden.”

Daarnaast worden de zelfstandige crèches niet vergeten. “In onze gemeente zijn er momenteel vier: Wawaa, ‘t Knusje, Zazoe en Stoetel. Samen zijn ze nu erkend voor de opvang van 63 baby’s en peuters. Vanaf 2019 kunnen zij rekenen op een jaarlijkse toelage van 25,50 euro per kind. We waarderen de inzet van de kinderbegeleiders. Elke dag staan zorgen ze ervoor dat jonge ouders werk en gezin kunnen combineren. De extra middelen komen bovenop de steun die wel al geruime tijd geven. Zo is er een startpremie voor beginnende kinderbegeleiders en bieden we ook elk jaar zes rollen witte luiervuilzakken gratis aan.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer