2 2011 | Zo stonden de woningen er in 2011 bij. De woning van Rik Kiekens (rechts) werd toen gestut, die van familie Bovendaerde (links) werd onbewoonbaar verklaard.
Frank Eeckhout 2011 | Zo stonden de woningen er in 2011 bij. De woning van Rik Kiekens (rechts) werd toen gestut, die van familie Bovendaerde (links) werd onbewoonbaar verklaard.

24.000 euro voor onderzoek verzakte woning

GERECHT VRAAGT EIGENARES GROTE SOM GELD OM MYSTERIE OP TE LOSSEN

Eerst 24.000 euro betalen, anders wordt het onderzoek naar de oorzaak van twee verzakte woningen in de Wittinck in Sint-Lievens-Houtem opgedoekt. "Niemand van de betrokken partijen wil nog betalen. Waarom ook? Het onderzoek loopt al meer dan zeven jaar en nog is er geen resultaat", zegt eigenares Irène Bovendaerde.

Op 5 april 2008 begon de woning van Rik Kiekens in de Wittinck plots te verzakken. Sindsdien kibbelen de verzekeringsmaatschappijen van Kiekens, van de gemeente en van de aanpalende woning over de oorzaak van de verzakking. Een ploeg van experts trok op 27 juni 2012 naar de Wittinck om zich van de situatie te vergewissen maar sindsdien bleef het windstil. De zaak kwam wel ettelijke keren voor de rechtbank maar werd evenveel keer opnieuw uitgesteld omdat de betrokken partijen het niet eens raakten.

2 2015 | Op plaats waar de woning van Rik Kiekens (rechts) stond en in de aanpalende woning van Irène Bovendaerde (links) krijgt het ongedierte vrij spel.
Frank Eeckhout 2015 | Op plaats waar de woning van Rik Kiekens (rechts) stond en in de aanpalende woning van Irène Bovendaerde (links) krijgt het ongedierte vrij spel.

Woning onbewoonbaar

Irène Bovendaerde, die na het overlijden van haar ouders in 2009 eigenaar werd van de aanpalende woning, trekt nog één keer aan de alarmbel. "Mijn ouders genoten in 2008 van hun oude dag in hun huisje in de Wittinck. Maar plots werd hun woning onbewoonbaar verklaard. Een gevolg van een verzakking van het aanpalende huis van buurman Rik Kiekens, waarop de brandweer en de burgemeester beslisten om ook mijn bejaarde ouders te evacueren. Zij overleden een jaar later van verdriet", zucht Irène.


Sindsdien hield de miserie voor de vrouw niet op. "Rekeningen voor het water en de elektriciteit blijven toestromen en elk jaar krijg ik ook een afrekening voor het Kadastraal Inkomen in de bus. En dat allemaal voor een huis dat onbewoonbaar is. Ik weiger dan ook maar één cent te betalen. Als klap op de vuurpijl ontving ik nu ook een schrijven van het gerecht met de vraag om 24.000 euro op te hoesten voor verder onderzoek. Ze verzoeken mij daarvoor de brandverzekering aan te spreken maar die dekt deze kosten niet. Wij zijn immers slachtoffer van de verzakking van de aanpalende woning. Ik weiger dan ook deze kosten voor mijn rekening te nemen. Waarom zou ik eigenlijk? Ik geloof niet dat we ooit nog een euro schadevergoeding gaan krijgen", zegt Bovendaerde.


Ondertussen groeit ook de ergernis bij de andere buurtbewoners. De plaats waar het huis van de ouders van Irène Bovendaerde stond, is overwoekerd door onkruid en het ongedierte krijgt er vrij spel. "Als ik 's morgens vertrek om te gaan werken, zie ik de ratten tussen het steengruis wegstuiven. Het is een echte plaag geworden. Zo kan het niet verder", zegt een buurman.

Kosten

Het gemeentebestuur dat tot op heden al een groot deel van de kosten op zich genomen heeft,, verwacht dat het één van de volgende dagen dezelfde vraag zal krijgen van het gerecht. "Die vraagt wordt normaal aan alle betrokken partijen gesteld. Wij gaan dan kijken of die extra kosten voor bijkomend onderzoek nodig zijn. Indien wij het verschuldigde bedrag voor onze rekening nemen, is het wel de bedoeling dat later op de schuldige te verhalen", laat schepen van Financiën Sofie Boeykens weten.

Lees meer