2 Boris Van Dorpe is vanavond te zien in Bake Off Vlaanderen.
Jan De Meuleneir/Photo News Boris Van Dorpe is vanavond te zien in Bake Off Vlaanderen.

Bodybuildende bakker klaar voor Bake Off

BORIS VAN DORPE BLIJKT ZOWEL STERK IN DE FITNESS ALS IN DE KEUKEN

Een bodybuilder in de eerste editie van Bake Off Vlaanderen. Dat levert gegarandeerd leuke televisie op vanavond op VIER. "Ik denk dat mijn passie ook één van de redenen is waarom VIER voor mij gekozen heeft. Bodybuilders die 'pateetjes' bakken, die liggen niet dik gezaaid denk ik" grapt de 30-jarige Boris Van Dorpe uit Letterhoutem. Of hij ook uit de kleren gaat, mogen we niet weten.

De iconische witte Bake Off-tent strijkt vanavond neer in Vlaanderen.


Tien gepassioneerde amateurbakkers nemen het tegen elkaar op in de strijd om de titel van 'meest getalenteerde thuisbakker van Vlaanderen'. De tien uitverkorenen starten met het maken van de signatuuropdracht: een rolcake. Dat is hun favoriete rolcake, die laat zien welk soort bakker ze diep vanbinnen zijn. In de technische opdracht krijgen ze voor de eerste keer een recept van jurylid Herman Van Dender voorgeschoteld.


Een Savarin is een moeilijk gebak, dat het midden houdt tussen brood en cake. Het is een ongewoon en onbekend recept dat enkele bakkers al meteen in opperste verwarring brengt.

2 Boris in actie tijdens een wedstrijd.
repro Frank Eeckhout Boris in actie tijdens een wedstrijd.

Laatste examen

Eén van de meest in het oog springende deelnemers is bodybuilder Boris Van Dorpe. Hij moet zijn diploma 'Ambachtelijk Brood- en Banketbakker' nog halen, maar vanavond is hij wel al te zien op het scherm.


"Mijn deelname aan Bake Off Vlaanderen is een opstap naar een eigen zaak. Die gaat open in oktober. Mijn laatste examen daarvoor leg ik morgen af. Volgende maand start ik ook nog een opleiding 'Ambachtelijk Ijsbereider'. Geen simpele beroepskeuze, want als bodybuilder ben je aan een streng dieet onderworpen.


En daar horen geen zoetigheden bij. Maar als bakker moet je wel proeven of je creaties gelukt zijn. Mijn medeleerlingen en leerkracht keken dan ook vreemd op toen ik alles wat ik proefde weer uitspuwde. Ze dachten dat mijn baksel mislukt was", lacht Boris.

Verzekeringskantoor

Ondertussen is Boris gestopt met competitie, maar wie denkt dat hij zich nu laat gaan, komt bedrogen uit. "Ik train nog vier keer per week, want mijn lichaam is heilig. De rest van de tijd investeer ik in mijn nieuwe zaak. Voorlopig werk ik nog als bediende in een verzekeringskantoor, maar in oktober wil ik mijn eigen winkel openen. Hiervoor heb ik een pand in de Fabriekstraat in Sint-Lievens-Houtem op de kop kunnen tikken. Het wordt echter niet zomaar een bakkerswinkel. Ik ga vooral op bestelling en met een internetshop werken en specialiseer mij in patisserie, chocolade en tegen het jaareinde ook in ambachtelijk ijs. En alles wordt er zoals vroeger klaargemaakt."

Mooie vriendschappen

Hoe Boris scoort in Bake Off Vlaanderen mag hij niet zeggen. Wel dat het een unieke belevenis was. "Ik ben erin gestapt met het oog op wat promotie voor mijn toekomstige zaak. Het avontuur is echter uitgegroeid tot een toffe belevenis waar ik heel wat vriendschappen aan heb overgehouden. Dat had ik helemaal niet verwacht", besluit Boris.


Je kan de belevenissen van Boris Van Dorpe ook volgen op de Facebookpagina Bakker Boris.

Lees meer