Historische Livinusstoet opent Houtem Jaarmarkt

OPTOCHT DOOR STRATEN MOET START VAN VOLWAARDIGE DRIEDAAGSE WORDEN

Met een historische stoet over het leven van de Heilige Livinus wordt Houtem Jaarmarkt op donderdag 10 november om 19 uur al in gang getrokken. "Door deze stoet een dag eerder te programmeren, willen we van onze, door Unesco als werelderfgoed erkende, jaarmarkt een volwaardige driedaagse maken", zegt eerste schepen Sofie Boeykens.

De oorsprong van Houtem Jaarmarkt hangt voor een groot deel samen met de legende van de Heilige Livinus. Deze Ierse bisschop zakte in het midden van de zevende eeuw af naar Vlaanderen om er de bevolking te bekeren tot het christendom. "Volgens de overlevering verrichtte Livinus enkele wonderen, waarmee hij niet alleen bewondering, maar ook afgunst opwekte. Livinus kreeg dan ook af te rekenen met heel wat tegenstand. Hij werd gemarteld en tijdens folterpartijen werd zijn tong afgerukt. Op 12 november 657 werd Livinus brutaal vermoord door onthoofding in Sint-Lievens-Esse. Volgens de legende zou Livinus met het hoofd onder de arm naar Sint-Lievens-Houtem zijn gewandeld, waar hij begraven werd. Op 28 juni 1007 werden de overblijfselen van Livinus overgebracht naar Gent", vertelt schepen Sofie Boeykens.

Duizenden kijklustigen

Deze legende wordt sinds vorig jaar uitgebeeld in een historische stoet.

"Vorig jaar trok de stoet op 11 november door een beperkt aantal straten. Dit jaar gaat de historische stoet al op de vooravond van onze winterjaarmarkt uit waardoor we van het hele gebeuren een driedaagse maken. De stoet komt in de plaats van de academische zitting. Bedoeling is om onze inwoners en bezoekers veel meer bij de opening van de jaarmarkt te betrekken. Vorige lokte de stoet duizenden kijklustigen. Dit jaar hopen we dat minsten te evenaren. Daarna kunnen de kijklustigen al eens kennismaken met de standhouders in de grote thematent op het Marktplein", gaat de schepen verder.

Lokaal voedsel

Thema van de winterjaarmarkt dit jaar is 'Proef het Vlakke Land'. "De provincies Oost- en West-Vlaanderen en Zeeland vormen het Vlakke Land. Deze drie streekregio's zijn aanwezig op Houtem Jaarmarkt om het lokaal geproduceerde voedsel te promoten. De bezoekers kunnen ontdekken wat de producenten op culinair vlak kunnen betekenen voor elke keuken.

Daarnaast kunnen de vele duizenden aanwezig op zaterdag 11 november genieten van de grootste veemarkt in Europa en op 12 november van de meer dan 500 standhouders op het Marktplein en aanpalende straten", geeft Boeykens nog mee.

Zoals op elk groot evenement houdt de politie ook op Houtem Jaarmarkt een extra oogje in het zeil. "Op de invalswegen komen komen vijf extra camera's en aan elke toegang staan zwaarbewapende agenten. Daarnaast wordt elke toegang ook afgezet met zware bloembakken. Rugzakken en tassen kunnen aan een controle onderworpen worden. Ondanks al deze maatregelen moet ons jaarmarktgebeuren een groot feest blijven. We willen echter niets aan het toeval overlaten", voegt burgemeester Lieven Latoir daar nog aan toe.

Tijdens de historische stoet zal een onthoofde Livinus door de straten wandelen.
Didier Verbaere Tijdens de historische stoet zal een onthoofde Livinus door de straten wandelen.

Lees meer