Schepen Sofie Boeykens kijkt vol spanning uit naar de winterjaarmarkt. Op de achtergrond zijn de voorbereidingen al bezig.
Foto Frank Eeckhout Schepen Sofie Boeykens kijkt vol spanning uit naar de winterjaarmarkt. Op de achtergrond zijn de voorbereidingen al bezig.

Historische stoet tijdens winterjaarmarkt

VANAF VOLGEND JAAR WEDSTRIJD OM HEILIGE LIVINUS AAN TE DUIDEN

Een historische stoet zal dit jaar de winterjaarmarkt in Sint-Lievens-Houtem openen. "Die beeldt het leven van onze patroonheilige de Heilige Livinus uit. Hij ligt aan de basis van het jaarmarktgebeuren in onze gemeente", zegt schepen Sofie Boeykens.

In het centrum van Sint-Lievens-Houtem zijn de voorbereidingen voor de winterjaarmarkt op 11 en 12 november volop aan de gang. De academische zitting op 10 november geeft het startschot. De winterjaarmarkt zelf opent met een historische stoet. "Die start om 13.30 uur in de Schoolstraat en trekt via de Markt tot aan de kerk. In de stoet wordt de geschiedenis van onze jaarmarkt uitgebeeld. Dat gebeurt door de Gentse Gezellen, het keizer Karelgenootschap uit Gent en onze inwoners. De heilige Livinus vertolkt hierin een hoofdrol en loopt dan ook op kop. Wie Livinus speelt, onthullen we pas op het einde van de stoet. Vanaf volgend jaar schrijven we een wedstrijd uit om de figuur van Livinus aan te duiden. Aan de kerk spreekt keizer Karel het verbod uit voor de Gentenaars om nog langer op bedevaart te trekken naar het losbandige Houtem. Onze burgemeester is er als de kippen bij om dat verbod te verbreken waarna het feest losbarst", vertelt Sofie Boeykens.


Elk jaar nodigt de winterjaarmarkt een gastregio uit. Doordat Ierland op het nippertje verstek liet gaan, wordt geopteerd voor meerdere gastregio's. "Verschillende gastregio's uit het verleden worden aangevuld met enkele regio's die geïnteresseerd zijn om in de toekomst gekozen worden te worden als gastregio. Daarnaast maken ook enkele standhouders uit de streek hun opwachting."

Winterbarbecue

Het klassieke restaurant op de eerste verdieping van de thematent verdwijnt en ruimt plaats voor een winterbarbecue. "Die wordt verzorgd door Houtemnaar Koen Maes. Hij is de vice-Belgische kampioen Culinair Barbecueën. Brouwerij Van den Bossche uit Herzele, producent van Pater Lieven, stelt er zijn volledige gamma voor. Verder is er in de thematent een tentoonstelling met bijzondere foto's van runderen, kinderen kunnen er knutselen en de Houtemse groep Retouche speelt gezellige muziek."


Op 12 november staan er een 500-tal kraampjes en landbouwvoertuigen opgesteld op het Marktplein en openen tal van gelegenheidscafeetjes de deuren. "Samen met de tienduizenden bezoekers maken we er opnieuw een onvergetelijk gebeuren van."

Lees meer