3 Lieven Latoir.
PHOTO NEWS Lieven Latoir.

Latoir wil sjerp dan toch niet afgeven

TROONPRETENDENTEN BOEYKENS EN DE KNYF OP PLAATSEN TWEE EN DRIE

Lieven Latoir wordt dan toch lijsttrekker bij Nieuw Houtem. "Ik weet dat ik vier jaar geleden al aankondigde om een stap opzij te zetten maar ik voel mij nog te jong en ik bruis nog van de ideeën om te stoppen", zegt Latoir. Door deze beslissing wordt de strijd tussen schepenen Tim De Knyf en Sofie Boeykens zes jaar uitgesteld.

Het burgemeesterschap ambieerde Lieven Latoir niet meer maar de partij steunen, wilde hij wel nog doen. Althans dat verkondigde Latoir bijna vier jaar geleden naar aanleiding van zijn 20 jaar burgemeesterschap aan al wie het horen wilde. Ook daarna leek het of Latoir bij zijn beslissing zou blijven. De jonge garde, met op kop schepen van Financiën Sofie Boeykens en schepen van Openbare Werken Tim De Knyf, stond klaar om het beleid over te nemen. Een interne strijd kondigde zich aan want beiden schepenen staken nooit onder stoelen of banken dat ze de post van burgemeester wel zagen zitten. Maar kijk, nog voor die interne strijd definitief losbarst, trekt Latoir de angel uit een misschien wel nakend conflict.

3 Sofie Boeykens.
Frank Eeckhout Sofie Boeykens.

Wakker geworden

"Ik werd deze ochtend (gisteren) wakker en besliste om toch nog als lijsttrekker aan de verkiezingen deel te nemen. Dat gevoel is geleidelijk gekomen. Ik heb vorige maand voor het eerst pensioen getrokken en toen besefte ik dat ik nog lang niet versleten ben. Vroeger werd een 65-jarige aanzien als een oude mens maar ik voel mij niet ouder dan vijf jaar geleden. Bovendien word ik door heel wat inwoners aangesproken over onze verwezenlijkingen. Zij vinden dat het nieuwe Marktplein niet het eindstation mag zijn. En of ik nu lijsttrekker of lijstduwer ben, op gebied van campagne voeren maakt dat geen verschil. Als lijsttrekker zijn onze kiezers ook meteen op de hoogte van mjn politieke ambities. Anders zouden ze nog denken dat ik enkel deelneem om stemmen te ronselen", zegt Latoir.

3 Tim De Knyf.
Frank Eeckhout Tim De Knyf.

Opvolgers

Of Latoir de plannen van zijn opvolgers nu niet dwarsboomt, willen we nog weten. "Hun tijd komt nog wel. Met Sofie op de tweede plaats en Tim op drie trekken we opnieuw met grote ambities naar de kiezers. Want met het nieuwe gemeentedecreet staan ons heel wat hervormingen te wachten. Die wil ik nog van dichtbij meemaken", besluit Latoir.


Sofie Boeykens en Tim De Knyf, de gedroomde opvolgers van Latoir, laten het niet aan hun hart komen dat hun kopman dan toch geen plaats maakt. Dat is toch wat ze laten uitschijnen naar de buitenwereld. Innerlijk moeten ze toch wel eens gevloekt hebben. "Op een lijst staan met Lieven als kopman is al een droom op zich. Ontgoocheld dat ik nog zes jaar geduld moet oefenen, ben ik niet", reageert De Knyf. Ook Sofie Boeykens laat zich niet op stang jagen. "Ik ken mijn plaats al twaalf jaar. Laat mij maar verder werken aan het beleid vanachter mijn bureau. Ik ben eigenlijk opgelucht dat ik kan teren op de ervaring van zo'n ervaren man", zegt Boeykens.

Lees meer