Maya Moons had nog een massa toekomstplannen.
Foto Koen Moreau Maya Moons had nog een massa toekomstplannen.

Maya's (21) dood absoluut mysterie

STUDENTE STERFT IN AMPER 24 UUR AAN BANALE BUIKGRIEP

In de fleur van haar leven is studente Maya Moons (21) uit Sint-Lievens-Houtem vorige week totaal onverwacht en zonder duidelijke medische reden overleden. "Het is niet te vatten. Ze had nog zo veel plannen en nu is ze er niet meer", vertellen haar familieleden en vriend.

Voor papa Peter Moons, mama Lou Kestelier, zus Lara en vriend Nicola Leys is de vakantie plots omgeslagen in een nachtmerrie. Vorige week verloren ze hun geliefde Maya na iets wat op een banale buikgriep leek. "We hadden haar 's morgens nog aan de telefoon en hoorden dat ze niet goed was. Kortademigheid, hoofdpijn, diarree en wat moeilijk praten. We regelden nog een doktersbezoek en 's avonds leek alles beter", vertelt papa Peter. Samen met vriend Nicola overnachtte ze vervolgens in het ouderlijke huis.


"Wellicht voelde ze zich 's nachts niet lekker en ging ze stilletjes naar beneden." Daar werd enkele uren later haar levenloze lichaam gevonden. "Ik heb alles geprobeerd en de hulpdiensten gebeld, maar alle hulp kwam te laat", snikt vriend Nicola. Het koppeltje had nochtans nog zo veel plannen. "Maya zou afstuderen in de opleiding bachelor Toegepaste Psychologie aan VIVES en droomde al van een master of een postgraduaat." De jonge vrouw genoot volop van het leven, maar had toch alles duidelijk gepland.


"Deze zomer nog tweemaal naar Tomorrowland en Laundry Day, een vakantiejob in rustoord Ter Kimme en in september met de vrienden naar Frankrijk. Stilaan droomde ze ook al van samenwonen, trouwen en kindjes. Helaas schrijven we nu rouwbrieven in plaats van trouwbrieven", vertellen Peter en Lou. Maya was ook helemaal geen klager, stond steeds klaar om anderen te helpen en wou niemand lastig vallen of kwaad doen. "Ze was ook heel slim, had altijd een uitleg of stomme opmerking klaar. We zullen haar missen", vult zus Lara aan. Voor de familie is de doodsoorzaak een absoluut mysterie.

In het duister tasten

"Uit de eerste onderzoeken blijkt dat er geen sprake is van een hersenvliesontsteking of een epilepsieaanval." Verder onderzoek zal hopelijk meer duidelijkheid brengen, maar artsen tasten momenteel nog volledig in het duister over de dood van het meisje. Het heengaan van Maya sloeg ook als een bom in bij speelplein De Ravotter in Zonnegem. Maya was er tijdens de paasvakantie nog aan de slag als monitor en deze zomer was zus Lara er al aan het werk. "Wij hebben met de monitoren al een avondwandeling gemaakt om elkaar te steunen en Maya te gedenken. Op ons speelplein is ook een herdenkingshoekje ingericht, maar we denken vooral aan haar familie en vriend", luidt het daar.


Persoonlijk afscheid nemen van Maya is nu woensdag mogelijk in de Sint-Michaëlkerk in Sint-Lievens-Houtem. Daar is om 10.30 uur de uitvaartplechtigheid met aansluitend het begraven van de asurne op begraafplaats Molenkouter.

Lees meer