4 Gemeentearbeiders plaatsen 500 palen waar de jaarmarktdieren worden aan vastgebonden.
Frank Eeckhout Gemeentearbeiders plaatsen 500 palen waar de jaarmarktdieren worden aan vastgebonden.

Noeste helden van de winterjaarmarkt

IN HET KIELZOG VAN DE GEMEENTEARBEIDERS DIE TOPEVENEMENT VOORBEREIDEN

Borden ophangen, nadar wegvoeren, palen slaan en tenten opzetten: het zijn maar enkele van de taken van de Houtemse gemeentearbeiders in de aanloop naar de winterjaarmarkt op 11 en 12 november. Als iemand aftelt naar dit tweedaagse gebeuren, zijn zij het wel. Wij volgden hen tijdens hun laatste voorbereidingen.

Het zijn niet enkel de tienduizenden bezoekers van dit tweedaagse gebeuren die elk jaar aftellen naar de winterjaarmarkt. Het zijn vooral de Houtemse gemeentearbeiders die reikhalzend uitkijken naar dit stukje werelderfgoed. Na de inspanningen die zij tot op de laatse dag leveren, kunnen zij twee dagen opgaan in het feestgedruis. Maar ook niet te veel, want op 13 november wacht een minder gezellige opdracht... de grote opkuis.


"Op 21 oktober werden de eerste signalisatieborden en nadars uitgevoerd en vandaag worden nog enkele details afgehandeld. Daar tussenin hadden onze arbeiders elke dag wel iets om handen ter voorbereiding van onze winterjaarmarkt", zegt schepen van Openbare Werken Tim De Knyf (NH). Dat gaat van het afbakenen van de standplaatsen en het plaatsen van parkeerverbodsborden tot het in de grond slaan van de palen, het plaatsen van de tenten en het wieden van het onkruid. "Die twee dagen feest hebben ze meer dan verdiend maar donderdag staan ze weer paraat. Dan worden immers de tenten afgebroken en wordt de mest geruimd. Het is voor hen een uitdaging om ons markplein de dag na de jaarmarkt weer proper te krijgen. En altijd slagen ze daarin", looft de schepen die inspanningen.


Elk jaar nodigt de winterjaarmarkt een gastregio uit naar de grote thematent. "Dit jaar is dat Pistoia, een regio in Toscane. Lokale producenten komen hier hun kazen, wijnen, olijven, honing en zoveel meer promoten. Pistoia is ook de thuishaven van Pinocchio en dat inspireerde ons dan weer om de bende van CIRQ een show op te laten voeren rond liegen en bedriegen. De acteurs ontrafelen zelfs enkele leugens van onze burgemeester. Deze voorstelling is gratis en vindt dinsdag plaats op de eerste verdieping van de thematent", zegt schepen Sofie Boeykens.

4 Wie moet waar naartoe? Deze mannen plaatsen overal borden.
Frank Eeckhout Wie moet waar naartoe? Deze mannen plaatsen overal borden.

Geen fuif op 11 november

In tegenstelling de vorige jaren vindt op 11 november geen fuif meer plaats in de tent. "Om veiligheidsredenen werd beslist om dat niet meer te doen. De tent is wel voorzien op een enorme volkstoeloop maar mensen die staan te springen op de tonen van muziek, dat is toch iets heel anders. Daarom hebben we de fuif vervangen door een rustiger muzikaal alternatief op woensdagnamiddag. Dan vinden enkele optredens plaats voor een zittend publiek met als top of the bill Wendy Van Wanten."


En om de 20.000 bezoekers comfortabel ter plaatse te brengen, worden voor het eerst ook pendelbussen ingezet. "Opstappen kan vanaf 8.30 uur aan de stations van Herzele en Zottegem, de Bevegemse Vijvers in Zottegem en de Kluize in Oosterzele", besluit schepen Boeykens.

4 De standplaatsen van de marktkramers en landbouwvoertuigen worden opnieuw opgemeten en afgebakend.
Frank Eeckhout De standplaatsen van de marktkramers en landbouwvoertuigen worden opnieuw opgemeten en afgebakend.
4 Even goed strekken om de verlichting op te hangen.
Frank Eeckhout Even goed strekken om de verlichting op te hangen.

Lees meer