2 Historische Livinusstoet op de Winterjaarmarkt lokt vele kijklustigen.
Didier Verbaere Historische Livinusstoet op de Winterjaarmarkt lokt vele kijklustigen.

Stoet voortaan opening Jaarmarkt

HISTORISCHE LIVINUSSTOET LOKT DUIZENDEN TOESCHOUWERS NAAR WINTERJAARMARKT

De eerste editie van een historische Livinusstoet tijdens de Winterjaarmarkt in Sint-Lievens-Houtem heeft gistermiddag duizenden bezoekers op de been gebracht. "Nooit eerder hadden we zoveel volk op de eerste middag van de Jaarmarkt. De stoet is voortaan het officiële openingsmoment van onze feesten", zegt schepen Sofie Boeykens.

Na de academische zitting op dinsdagavond en de traditionele keuring van stamboompaarden op woensdagochtend, kent de jaarlijkse Winterjaarmarkt op 11 november meestal een dipje. Het publiek trok na de ochtend naar huis en de feestvierders stroomden pas in de namiddag weer binnen. Daarom werd het programma van deze editie gewijzigd. Voor het eerst werd een historische optocht over het Marktplein naar de kerk georganiseerd. Een gezelschap van zo'n honderd figuranten van de Gentse Gezellen, het keizer Karelgenootschap uit Gent en inwoners beeldden gistermiddag de legende van de Heilige Livinus en de bedevaarten tussen Gent en Sint-Lievens-Houtem uit de late middeleeuwen uit. Volgens die legende deed de Heilige dit te voet en met zijn hoofd in zijn handen, nadat hij in Gent was onthoofd. De toenmalige Sint-Lievensprocessie was een initiatief van de Sint-Baafsabdij, waarbij in het zog van de bedevaarders op weg naar het graf van Livinus ook kooplui meetrokken en samenkwamen in het dorp. Zo ontstond de Winterjaarmarkt.

2 De Heilige Livinus wandelt onthoofd naar de kerk.
Didier Verbaere De Heilige Livinus wandelt onthoofd naar de kerk.

Voltreffer

"Een echte voltreffer. Dit geeft een meerwaarde aan het programma. We zijn al maanden bezig met de voorbereiding", vertelt figurant Peter De Naeyer. Zo'n vierduizend toeschouwers stonden langs het parcours van de stoet. "Nooit eerder hadden we zoveel volk in de vroege namiddag. Deze stoet wordt voortaan de officiële opening van de Jaarmarkt", glunderde schepen Boeykens. Aan het gemeentehuis werd een oorkonde overhandigd aan burgemeester Lieven Latoir waarin stond dat de stoet jaarlijks gehouden moet worden en dat de figuur van Livinus door een inwoner met een onberispelijke reputatie uitgebeeld moet worden. Die eer ging nu naar Henk Geeroms, voormalig gemeentesecretaris. "We zetten 25 jaar geleden deze formule voor de markt op poten. De Jaarmarkt was toen op sterven na dood. Het is een mooi dankbetoon aan onze inspanningen", zegt Henk Geeroms.


Ook in de thematent werd een verjaardag in de verf gezet. In 1995 werd er voor het eerst een buitenlandse regio verwelkomt. Daarom werden dit jaar de beste regio's van de laatste 20 jaar uitgenodigd. Ook Hilde en Mieke De Sutter van de Vierhoekhoeve uit Gijzenzele mogen er hun artisanale kazen promoten. En ook Heemkring Houtem verraste de bezoekers met een nieuwtje. Ze selecteerden vier postkaarten die bezoekers naar vrienden of familie konden verzenden. Vandaag staan zo'n 500 standhouders met hun producten in de gemeente tijdens de traditionele Jaarmarkt en kan je ook een kijkje nemen tussen het vee van de beestenhandelaars.

Lees meer