3 Ondanks het slechte weer op zondag was het toch aardig druk op de kraampjesmarkt.
Didier Verbaere Ondanks het slechte weer op zondag was het toch aardig druk op de kraampjesmarkt.

Vernieuwd plein met onderscheiding geslaagd

WINTERJAARMARKT LOKT 45.000 BEZOEKERS

De Winterjaarmarkt in Sint-Lievens-Houtem was ondanks het frisse, grillige, mistige en natte weer ook dit jaar weer een succes en lokte naar schatting 45.000 bezoekers. Die toonden zich tevreden over het nieuwe marktplein van de Liviniusgemeente.

De Markt werd afgelopen jaar grondig heraangelegd en kreeg de grootste overdekte markthal van Europa. "De nieuwe markt is met grote onderscheiding geslaagd. Het oogde misschien allemaal wat rustiger qua opkomst maar dat komt omdat we nu drie corridors door de markt hebben waardoor het publiek meer verspreid en makkelijker doorgang heeft. We schatten dat we, ondanks het slechte weer op zondag, toch weer 45.000 bezoekers hadden", weet schepen Sofie Boeykens.


Ook de schandpaal werd in ere hersteld met een perfecte replica van het leeuwenbeeldje dat in de Middeleeuwen door de Gentse Bisschop aan Sint-Lievens-Houtem werd geschonken. Deze prijkt voortaan aan het vernieuwde pleintje aan het gemeentehuis. Daar werd vrijdagavond voor het derde jaar op rij de Jaarmarkt op gang geschoten met een historische stoet en spektakel over de geschiedenis van de Heilige Livinius. De stoet werd dit jaar ferm ingekort tot een wandeling tussen De Fabriek en het gemeentehuis. "Het publiek zakt toch telkens af naar de apotheose aan de kerk en het gemeentehuis. Daarom concentreren we ons dit jaar op de ruimte rond het gemeentehuis", weet Beny Mattheus van de organisatie. Na de opvoering werd Ignace Van der Kelen ontmaskerd als de 'onthoofde Livinius', een eer die is weggelegd voor een verdienstelijke inwoner. Ignace is drijvende kracht van de Heemkring en van de restauratie van de schandpaal.

3 De dieren staan voortaan onder de grootste overdekte markthal van Europa.
Didier Verbaere De dieren staan voortaan onder de grootste overdekte markthal van Europa.

Fier

Heel wat bezoekers en bewoners lieten zich heel positief uit over de nieuwe markt van Sint-Lievens-Houtem. Kim De Coster en Cindy De Kinder volgden zaterdag het lossen van de dieren onder de nieuwe markthal samen met kinderen Siebe en Joran de hele namiddag en zijn in de wolken. "Een zeer mooie en geslaagde heraanleg met die brede boulevards en grote terrassen", weet Kim. "Het was ook een hele prestatie om dit in amper een jaar te realiseren. En toch bleef de hinder beperkt. We mogen dan ook terecht fier zijn op onze nieuwe markt", klinkt het.


Thema in de tent op de markt dit jaar was 'Gent & Houtem tuupetegoare', een verwijzing naar het verleden en de oorsprong van de Winterjaarmarkt. Streekproducenten uit Gent zoals Het Hinkelspel (kaas), Breydelham, Ganda Ham en Gent Brouwt, een promostand van Gentse bieren, stonden er zij aan zij met lokale handelaars. Ook de Gentse Cuberdons ontbraken niet. Gedhof bood er de Gentse snoepen aan. "Zonder buurman is het hier rustig werken", lacht Nele Dammen van Bonbonne Cuberdon. Verwijzend naar de neuzenoorlog met Sonny op de Gentse Groentemarkt. "Maar ik ben aangenaam verrast door de toffe sfeer op de Jaarmarkt. Het is net zoals de Gentse Feesten", aldus Nele. Al werd er zaterdagavond toch een concurrent met politiebegeleiding van het Markplein geweerd. De verkoper beschikte niet over de nodige papieren als standhouder. "Ondanks de opkomst, bleef het rustig en ook de hulpdiensten hadden nauwelijks werk. De beslissing om enkel nog plastic bekers toe te laten in de horeca, heeft zeker zijn invloed gehad", besluit een tevreden schepen Sofie Boeykens.

3 Aan het gemeentehuis werd de nieuwe schandpaal onthuld.
Didier Verbaere Aan het gemeentehuis werd de nieuwe schandpaal onthuld.

Lees meer