Schepen Sofie Boeykens op de plek waar vanaf vrijdag drie dagen lang de winterjaarmarkt zal plaatsvinden.
Frank Eeckhout Schepen Sofie Boeykens op de plek waar vanaf vrijdag drie dagen lang de winterjaarmarkt zal plaatsvinden.

Winterjaarmarkt eerste test voor nieuw marktplein

25.000 BEZOEKERS EN 500 STANDHOUDERS VERWACHT TIJDENS DRIEDAAGSE

De winterjaarmarkt dit weekend in Sint-Lievens-Houtem wordt een test voor het vernieuwde marktplein. "Op het marktplein worden drie doorgangen gecreëerd. Dat moet het comfort van de 25.000 bezoekers die worden verwacht, ten goede komen. De wandelboulevard wordt volledig ingenomen door paarden, waardoor de landbouwvoertuigen verhuizen naar de aanpalende straten", zegt schepen Sofie Boeykens.

Met een historische stoet over het leven van de Heilige Livinus wordt Houtem Jaarmarkt op vrijdag 10 november om 19 uur al in gang getrokken. De oorsprong van Houtem Jaarmarkt hangt voor een groot deel samen met de legende van de Heilige Livinus. Deze Ierse bisschop zakte in het midden van de zevende eeuw af naar Vlaanderen om er de bevolking te bekeren tot het christendom.

Onthoofd

Op 12 november 657 werd Livinus brutaal vermoord door een onthoofding in Sint-Lievens-Esse. Volgens de legende zou Livinus met het hoofd onder de arm naar Sint-Lievens-Houtem zijn gewandeld, waar hij begraven werd.


"De legende van Livinus wordt sinds 2015 tot leven gebracht in een historische stoet. Door die optocht op 10 november te programmeren, hebben we van onze door Unesco als werelderfgoed erkende jaarmarkt een volwaardige driedaagse gemaakt. Hierdoor worden onze inwoners veel meer bij de opening van onze winterjaarmarkt betrokken. Na de stoet kunnen de kijklustigen al eens kennismaken met de standhouders in de grote thematent op het Marktplein", vertelt schepen Sofie Boeykens.

Bakker Boris

Thema dit jaar is 'Gent & Houtem tuupetegoare'. "Met dit thema grijpen we terug naar de oorsprong van onze winterjaarmarkt. In de tent, die trouwens vijftig vierkante meter groter is dan vorig jaar, laten vijftien handelaars uit de streek de bezoekers proeven van hun lekkernijen. Daarbij horen uiteraard de Gentse neuzekes en gandaham. Maar onze eigen Bakker Boris, die onlangs nog te zien was in het televisieprogramma Bake Off Vlaanderen op VIER, heeft er een standje", gaat de schepen verder.


Daarnaast kunnen de vele duizenden aanwezig op zaterdag 11 november genieten van de grootste veemarkt in Europa en op 12 november van de meer dan 500 standhouders op het Marktplein en aanpalende straten. "Zowel de veemarkt als de kraampjesmarkt worden een uitdaging voor ons nieuw marktplein. Dat is zo goed als afgewerkt. Door een andere opstelling van de paarden en de landbouwvoertuigen hopen we voor de bezoekers meer ruimte te creëren zodat er een vlottere doorstroming is. Dat moet het comfort van zowel de veehandelaars als van de bezoekers verhogen", besluit Boeykens.

Camera's

Zoals op elk groot evenement houdt de politie ook op Houtem Jaarmarkt een extra oogje in het zeil. Op de invalswegen komen komen vijf extra camera's en aan elke toegang staan zwaarbewapende agenten. Daarnaast wordt elke toegang ook afgezet met zware bloembakken.

Lees meer