2 De bestuurder van de zwarte terreinwagen kon het kind niet meer ontwijken.
Kristof Pieters De bestuurder van de zwarte terreinwagen kon het kind niet meer ontwijken.

Fietser (10) belandt onder auto

OFFERFEEST EINDIGT IN MINEUR NA DODELIJK VERKEERSONGEVAL

Een tienjarig jongetje is zaterdag om het leven gekomen bij een dramatisch verkeersongeval. De Romajongen fietste op het voetpad in de Pastoor de Meerleerstraat in Sint-Niklaas maar kwam plots ten val en belandde op de weg. Net op dat moment kwam een terreinwagen voorbij. Het kind overleed ter plaatse.

Het ongeval gebeurde zaterdagmiddag rond 16 uur in de Pastoor de Meerleerstraat, op amper twee straten van de woning van het slachtoffer. Ter gelegenheid van het Offerfeest waren er veel moslims thuis of in de moskee aan het vieren. Wat voor de Romagemeenschap een groot feest moest worden, eindigde echter in mineur. De tienjarige Abdullah Saciri was vlakbij zijn woning aan het fietsen op het voetpad en kwam plots om een nog ongekende reden ten val. De knaap belandde op het wegdek maar op dat moment passeerde een zware terreinwagen Volvo XC90, bestuurd door een 49-jarige man van Turkse origine. De man kon het slachtoffer niet meer ontwijken. Het kind belandde onder de wielen van het voertuig. De hulpdiensten waren snel ter plaatse. Er werd nog geprobeerd om het kind te reanimeren, maar er kon geen hulp meer baten. Het jongetje overleed ter plaatse. Het parket van Dendermonde stuurde een verkeersdeskundige om de precieze omstandigheden van het ongeval te onderzoeken.


De familie van het jonge slachtoffer was al kort na het ongeval ter plaatse. Heel wat Romafamilies waren op dat moment in de moskee in de Driegaaienstraat voor de viering van het Offerfeest. De gemoederen liepen hoog op. De eerste melding die de politie kreeg was niet voor een verkeersongeval maar wel voor een vechtpartij in bende. Toen de eerste ploeg arriveerde bleek het echter om een tragisch ongeval te gaan.

2 Imer Kajtazi, woordvoerder van de Romagemeenschap.
Kristof Pieters Imer Kajtazi, woordvoerder van de Romagemeenschap.

Gemoederen bedaren

De Turkse en Romagemeenschap leven in de buurt soms op gespannen voet samen. Om een escalatie te vermijden, werd een intercultureel medewerker van de politie ingeschakeld. Toon Van den Brande was in de buurt aan de slag ter gelegenheid van het Offerfeest en kent beide families. Hij kon alvast de gemoederen bedaren. Ook Imer Katjtazi, spreekbuis van de Romagemeenschap, kwam ter plaatse. De Turkse automobilist was zwaar aangeslagen en werd meegenomen naar het commissariaat voor verhoor. Een alcoholtest bleek negatief. Volgens de eerste vaststellingen was hij niet in fout en kon hij het kind niet meer ontwijken.


De tienjarige Abdulah Saciri was de jongste in een gezin van zeven. De knaap heeft nog twee broers en vier zussen. De hele familie kwam gisteren samen in de moskee om te rouwen. "Er is heel veel verdriet", getuigt Imer Kajtazi. "We vinden nu troost bij elkaar. Heel veel mensen van de Turkse gemeenschap zijn intussen hun medeleven al komen betuigen en dat wordt sterk gewaardeerd. Ik ben blij dat alles rustig en sereen kan verlopen. De automobilist hebben we nog niet gezien, maar we weten dat hij ook in shock is en slachtofferhulp krijgt. Dit is gewoon een jammer en dramatisch ongeval. Niemand treft hier schuld aan."

Lees meer