Veerle Koninckx was jarenlang communicatieprofessional bij JBC, maar na een burn-out startte ze een bedrijf om mensen te helpen met hun zoektocht naar geluk.
Foto Tony Van Galen Veerle Koninckx was jarenlang communicatieprofessional bij JBC, maar na een burn-out startte ze een bedrijf om mensen te helpen met hun zoektocht naar geluk.

"Ik leerde alledaagse dingen weer appreciëren"

EX-DIRECTEUR JBC VEERLE KONINCKX (45) GETUIGT OVER LEVEN NA BURN-OUT

Veerle Koninckx (45) uit Sint-Truiden beleefde vijftien jaar lang gouden tijden als marketing- en communicatieprofessional bij kledingketen JBC. Ze schopte het tot Directeur Communicatie, maar op een bepaald moment brak de veer. Ze kreeg een zware burn-out en er volgde een lange zoektocht om zichzelf te herontdekken. "Ondertussen ben ik er weer bovenop. Ik ben een nieuwe onderneming gestart om anderen opnieuw in contact te brengen met hun eigen geluk", zegt ze.

Na haar studies Toegepaste Economie aan de KU Leuven ging het erg snel voor Veerle Koninckx.Ze kwam als marketingcoördinator terecht bij JBC en maakte daar in vijftien jaar tijd een enorme evolutie door. "Elke dag leerde ik dingen bij. Gaandeweg kreeg ik meer taken en kwam er een uitgebreider team onder mij. Mijn aanvankelijk creatieve rol veranderde meer en meer in een sturende en delegerende rol. Ik kreeg meer verantwoordelijkheden, maar ik voelde me telkens klaar voor de volgende stap."

Burn-out

Veerle gaf zich honderd procent voor haar job. "Maar op een bepaald moment begon ik mezelf voorbij te lopen. Ik had minder aandacht voor mezelf en liet mijn hobby's vallen. Nochtans waren die een belangrijke uitlaatklep." Stilaan begon de spanning zich op te bouwen. Een periode met fysieke problemen en het verlies van haar beide ouders in amper een jaar tijd deden de veer springen en leidden tot een zware burn-out. "Een klap, ik had het niet voelen aankomen. Die periode was een echte hel. Mijn lichaam was totaal op, ik was fysiek en emotioneel uitgeput."


Maar Veerle vocht terug en nam de tijd om op zoek te gaan naar zichzelf. "Die burn-out had ook een positieve kant. Ik werd wakker geschud en verplicht om een aantal dingen in mijn leven anders te bekijken. Ik stelde me een aantal belangrijke vragen: Wie ben ik? Wat zijn mijn talenten? Waarvan gaat mijn hart sneller staan? Al die dingen was ik uit het oog verloren. Ik kwam uit bij wat ik altijd graag gedaan had: schrijven, foto's maken en mensen coachen."

Lichtpuntjes

"Ik begon tekstjes vanuit mijn eigen ervaringen op Facebook te delen, aanvankelijk wat schuchter en voor beperkte kring, maar steeds meer mensen spraken me erover aan. Ze vertelden me dat ik verder moest doen, omdat ik hen of kennissen had weten te raken. Ik kon voor hen een verschil maken", zegt Veerle. Zo ontstond het idee voor doosjes met 'lichtpuntjes'. "Ik maakte inspiratiekaarten en noemde die 'lichtpuntjes'. Die bevatten een foto en een quote en nodigen de mensen uit om op een andere manier naar het leven te kijken. Ik wil hen leren stilstaan bij de alledaagse dingen die misschien gewoon lijken, maar wel enorm waardevol zijn. Zelf word ik bijvoorbeeld intens gelukkig van een veld vol klaprozen. Ook uit de bedrijfswereld is er interesse om aan de slag te gaan met 'Lichtpuntjes'."


Met haar onderneming organiseert Veerle dit jaar voor het derde jaar op rij ook kampen en -weekends. "Die zijn er zowel voor kinderen als volwassenen. Onlangs trokken we bijvoorbeeld met twaalf mensen naar de Opaalkust in Frankrijk. Daar konden de deelnemers zichzelf ontdekken op een laagdrempelige manier. Ik kom niet afdraven met zware theorieën en leg de deelnemers niets op. We genieten van bijzonder gewone momenten, zoals samen koken of een wandeling maken. Er worden veel ervaringen gedeeld, maar er is ook ruimte voor stilte. De nadruk ligt op 'ont-moeten': niets moet, je kan gewoon jezelf zijn. De positieve reacties die ik van de deelnemers krijg, bezorgen me soms kippenvel. Weten dat ik voor iemand een verschil kan betekenen, geeft me de drive om verder te gaan."


Meer info op www.lichtpuntjes.be

Lees meer