2 Het Hooghuys in Wilderen
RV Het Hooghuys in Wilderen

Het Hooghuys

Midden de bloesems staat een huis. Het Hooghuys, dat  naar eigen zeggen al jouw zintuigen de kost geeft, terwijl  je geniet van kraakverse klassiekers en no-nonsense gerechten. De zaak zit afgeladen vol wanneer we binnenkomen. Altijd een goed teken. Het interieur is naar behoren maar mijn zintuigen zijn niet meteen fenomenaal onder de indruk.

Maar goed, we zijn hier om te eten. Ik heb een bloedhekel aan hoogdravende menukaarten die je de hemel beloven en enkel teleurstelling op je bord serveren. U weet wel, de kraakverse met de lijn gevangen snoekbaars, die dan uiteindelijk vijf weken in de diepvries heeft gelegen. Wanneer ik dan bouillabaisse ‘comme il faut’ op de kaart zie staan, gaan bij mij al wat alarmbellen rinkelen.

2 Bouillabaise 'comme il faut'
RV Bouillabaise 'comme il faut'

Wie zich aan bouillabaisse waagt, waagt zich aan een recept van echte Zuid-Franse zeemanslieden. Aan het einde van hun werkdag kookten zij onverkoopbare vissen in zeewater en aten er gezamenlijk van. In het plaatsje Martigues is men van mening dat er absoluut aardappelen in moeten, in Marseille is dat ondenkbaar. En als het goed is, eet je amper een halfuur later je Bouillabaisse, want een vissersvrouw heeft maar een kwartiertje nodig voor het voorbereiden van de vis. Tenzij u zich aan de Zuid-Franse kust bevindt, koop een andere vissoep en laat de bouillabaisse wat het is: een uniek gerecht dat alleen in de buurt van Martigues of Marseille precies smaakt zoals het smaken moet.

Maar, the proof of the pudding is in the eating. Hier wordt ons geduld dan weer op de proef gesteld. De wachttijd van een uur schept een nu wel zeer hoge verwachting. Maar laat mij wel wezen, zelden of nooit heb ik zo van een bouillabaisse genoten, als hier tussen de fruitbomen. Opgediend met een Frans gevoel voor theater in een zwarte Le Creusetpot. Dikke stukken poonvis, de juiste toets van saffraan, grote gamba’s, smeuïge rouille. De menukaart dekt voor een keer  haar lading. Comme il faut!

Gegevens

Het Hooghuys, Wilderenlaan 82, 3803 Sint-Truiden www.hethooghuyswilderen.be

Openingsuren

Gesloten op maandag, dinsdag en woensdag. Reservatie is aangewezen

Prijs

Wij betaalden 70 euro voor twee personen

Onze score

Bediening 7 op 10

Eten 9 op 10

Interieur 7 op 10

Eindscore 8 op tien

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer