In  Limburg  zal het langer duren dan in andere provincies om het waterpeil terug op haar oude niveau te krijgen
ANP In Limburg zal het langer duren dan in andere provincies om het waterpeil terug op haar oude niveau te krijgen

Laag grondwaterpeil zet Limburgse boeren onder druk

Europees parlementslid Hilde Vautmans wil met landbouwers rond de tafel

De grondwaterstanden zijn nog altijd niet op peil in Vlaanderen. Na de extreem droge en hete zomer van 2018 wordt op 60 procent van de meetpunten heel lage standen opgemeten. In Limburg en Vlaams-Brabant zullen de waarden nog een tijdje zeer laag tot laag zijn, volgens de Vlaamse milieumaatschappij is het grondwaterniveau nog nooit zo laag geweest deze tijd van het jaar. Dat weegt onder andere door op de landbouw in Vlaanderen en Europa. Waterbeheer wordt steeds belangrijker, het Europees parlement neemt deze week alvast haar standpunt in over hergebruik van water.

Europees parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, ALDE), ook schepen van Landbouw in Sint-Truiden, wil een rondetafel organiseren rond de landbouwsector in Limburg over waterbeheer- en gebruik: “Landbouw is een waterintensieve sector. Alle boeren hebben serieuze problemen gekend door de droogte van de afgelopen zomer en het lage waterniveau nadien. In Limburg zal het langer duren dan in andere provincies voor het waterpeil weer op het oude niveau is, waardoor de Limburgse boeren extra onder druk komen te staan omdat hun collega’s uit bijvoorbeeld West- en Oost-Vlaanderen hun gronden wél voldoende zullen kunnen irrigeren. De stijgende vraag naar water in combinatie met de klimaatverandering kan ertoe leiden dat meer gebieden in Europa te maken krijgen met waterschaarste.”

Actieplan Water

“Vandaar dat duurzaam waterbeheer en hergebruik steeds belangrijker wordt. Op Vlaams niveau hebben we bijvoorbeeld het droogteoverleg en een Actieplan Water voor de land- en tuinbouw, maar het kan nog een heel stuk beter. Hergebruik van gezuiverd afvalwater zal zeker een rol spelen en momenteel wordt gedebatteerd over geharmoniseerde Europese regels voor veiliger en eenvoudiger gebruik van gezuiverd stedelijk afvalwater, dat kan worden ingezet voor landbouwirrigatie. Dit in combinatie met nationale innovatie- en onderzoeksprojecten zal zeker bijdragen tot een duurzamer waterbeheer en zekerheid bieden aan onze landbouwers. Om al deze redenen vind ik het prioritair dat hierover meer gesproken wordt; via een rondetafel wil ik de sector, belangenorganisaties, kenniscentra en alle andere betrokkenen betrekken in het overleg voor beter waterbeheer”, besluit Vautmans.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer