5 Kunstenaar Tom Herck samen met zijn moeder Nicole, enkele maanden voor haar dood.
RV Kunstenaar Tom Herck samen met zijn moeder Nicole, enkele maanden voor haar dood.

Op haar 13de begon Nicole als poetsvrouw in Sint-Trudo, op haar 62ste verloor ze strijd tegen ALS. Nu brengen zoon en ziekenhuis eerbetoon met pakkend kunstwerk ‘Last Words’

‘Last Words’, zo heet het pakkende eerbetoon van kunstenaar Tom Herck aan zijn overleden moeder Nicole Swennen. Nicole werkte sinds haar 13de als schoonmaakster in het Sint-Trudo Ziekenhuis tot ze op 62-jarige leeftijd – één maand voor haar pensioen – de diagnose ALS kreeg, waaraan ze in 2017 overleed. ‘Last Words’, een verzameling brieven van Nicole tijdens haar ziekte, prijkt nu in de inkomhal van Sint-Trudo.

De installatie ‘Last Words’, woensdagavond onthuld door burgemeester Veerle Heeren, bestaat uit 19 handgeschreven teksten, gepresenteerd in plexiglazen kaders. Tom Herck koos die kaders bewust als verwijzing naar grafstenen en gedenkplaten op begraafplaatsen en crematoria. Je leest de laatste woorden van Nicole Swennen, met links het begin van haar ziekte tot rechts het uiteindelijke overlijden. Nicoles laatste woorden verbinden zo het verleden met het heden, en herinneren ons aan onze eigen toekomst of sterfelijkheid.

5 Tom Herck geeft uitleg.
Karolien Coenen Tom Herck geeft uitleg.

Trouwe collega’s

“Enkele maanden nadat begin 2017 bij mijn moeder de spierziekte  ALS was vastgesteld, verloor ze haar spraak”, vertelt Tom. “Ik heb haar toen gevraagd om altijd notities te maken, wat resulteerde in een 20-tal boekjes met dagelijkse anekdotes, correspondenties en reflecties. In de teksten is duidelijk te merken dat mijn moeders zorgen, klachten en plezier, maar ook haar handschrift veranderen naarmate de ziekte zich verder ontwikkelt. In de notities speelt het ziekenhuis een belangrijke factor, omdat dit simpelweg haar leven was. Mijn moeder had behalve mezelf geen familie. Haar loyaliteit aan het ziekenhuis en de werkplicht gaven haar leven zin. De oprechte trouw van collega’s, die mijn moeder bijna dagelijks gingen bezoeken en die zelfs nachten bij haar hebben doorgebracht, is iets heel mooi. Het mag verteld worden en gezien worden door de buitenwereld. Met het kunstwerk wilde ik de volgende generatie dan ook een verhaal brengen over naastenliefde.”

Straatkind

Dr. Raf Lippens, directeur van Sint-Trudo, heeft lovende woorden voor Nicole. “Ze was heel bijzonder voor ons ziekenhuis en werkte 48 jaar onafgebroken voor ons. Zelfs na haar pensionering wou ze aan het werk blijven. De zusters Augustinessen hebben haar als straatkind opgenomen en vanaf haar dertiende werkte en leefde zij als poetsvrouw in het ziekenhuis. Eerst in Sint-Anna, later hier in het Sint-Trudo. Ons poetsdienst is erg gerenommeerd, wij krijgen daar heel veel complimenten over. Mensen denken bij het woord ‘ziekenhuis’ vanzelfsprekend meteen aan dokters, de poetsploeg wordt vaak vergeten. Feit is dat de poetsdames een onontbeerlijke schakel vormen. Dit kunstwerk in de inkomhal van het ziekenhuis is dus niet alleen een eerbetoon aan Nicole, maar aan de hele kuisploeg. Ik vind het trouwens belangrijk dat er kunst in een ziekenhuis aanwezig is. Vreugde en verdriet gaan hier hand in hand door de draaideur. Kunst kan dan troosten of bemoedigen. We hadden eerder al het Ei van Koen Vanmechelen buiten staan, nu dus ook dit kunstwerk van Tom Herck en daar ben ik heel fier op.”

5 De installatie van van Tom Herck in het Sint-Trudo Ziekenhuis, een eerbetoon aan zijn moeder.
Karolien Coenen De installatie van van Tom Herck in het Sint-Trudo Ziekenhuis, een eerbetoon aan zijn moeder.
5 Een van 19 handgeschreven teksten van Nicole, een onderdeel van het kunstwerk.
Karolien Coenen Een van 19 handgeschreven teksten van Nicole, een onderdeel van het kunstwerk.

Behalve ‘Last Words’ zijn woensdagavond in het Sint-Trudo Ziekenhuis ook een muurschildering en twee monumentale doeken van Tom Herck officieel onthuld. De kunstwerken zullen permanent hangen in de hoofdgang achter de inkomhal.

5  Ook een muurschildering en twee monumentale doeken van Tom Herck prijken nu in het ziekenhuis.
Karolien Coenen Ook een muurschildering en twee monumentale doeken van Tom Herck prijken nu in het ziekenhuis.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • adam naaktgeboren

    Mooi, maar niet iedereen heeft het geluk een kunstenaar als naaste te hebben... voor sommige is er alleen respect als je uw heel carrière kunt vervolledigen. m.a.w. Je hebt het geluk; gezond, gelukkig en dus productief te zijn. Zo niet, dan hebben we je niet meer nodig omwille van leeftijd en gezondheid.

Lees meer