3 In een waterreservoir onder deze serres kweekte de tuinbouwer 1.500 cannabisplanten.
Henk Deleu In een waterreservoir onder deze serres kweekte de tuinbouwer 1.500 cannabisplanten.

"Pa is geen engeltje, maar dit had ik niet verwacht"

DOCHTER GESCHOKT DOOR ONDERGRONDSE CANNABISPLANTAGE VAN TUINBOUWER

STADEN - Niemand in Staden begrijpt waarom tuinbouwer Rik D. (52) cannabis kweekte in een ondergronds waterreservoir onder een van zijn serres. Volgens zijn dochter had het gezin geen financiële problemen. "Dit is gewoon stom", zegt de vrouw. Haar vader zit in de cel, zijn partner is vrij onder voorwaarden.

De politie controleerde zondagavond een bestelwagen en een auto in Staden omdat de inzittenden zich verdacht gedroegen. In de twee wagens zaten drie Nederlanders van Iranese afkomst en een Iranees, én er lag ook materiaal in dat gebruikt wordt bij een cannabisplantage. Bij een huiszoeking op het adres van twee verdachten in Ieper maandag werd nog zo'n materiaal gevonden. Het viertal bekende dat ze onder het tuinbouwbedrijf van Rik D. in de Dammaertstraat in Staden cannabis kweekten.

De speurders vonden in een ondergronds waterreservoir 1.500 volwassen planten van een meter hoog. Per jaar goed voor een straatwaarde van anderhalf miljoen euro, zeggen specialisten. "De plantage was professioneel uitgerust", zegt Johan Lescrauwaet van het Ieperse parket. "Na verhoor besliste de onderzoeksrechter de tuinbouwer, die in 2013 nog wereldkampioen gewichtwerpen bij de masters werd, aan te houden. Zijn partner werd vrijgelaten onder voorwaarden."

3 Tuinbouwer Rik D.
Joke Couvreur Tuinbouwer Rik D.

Geldziek

Tamara D., de levensgezellin van Rik D., wilde gisteren geen commentaar geven, maar Riks dochter Jasmijn (24) deed dat wel. "Pas deze morgen (gisteren, nvdr) vernam ik dat mijn vader opgepakt was. Ik was totaal van de kaart. Mijn zus en ik hebben de hele ochtend zitten huilen. Uiteindelijk besloot ik met mijn vriend naar hier te komen om het met eigen ogen te zien. Zoiets hadden we nooit gedacht van ons pa. Ik geef toe: hij is geen engeltje, maar dat hij zich zou inlaten met drugs? Neen, dat hadden we nooit gedacht."

"Ik kom wekelijks over de vloer en we hebben nooit iets gemerkt. We blijven ons ook afvragen waarom hij dat gedaan heeft? Papa zat er warmpjes in en is nooit iets tekortgekomen. Maar hij wou alleen maar meer geld, zeker? Ik ben bang dat hij een beetje geldziek was. Gelukkig is mijn stiefmoeder weer vrijgelaten, want het bedrijf moet wel blijven draaien. Mijn twee stiefzussen kunnen een tijdje bij hun vader verblijven."

3 Het bedrijf ligt achter deze villa in de Dammaertstraat.
Henk Deleu Het bedrijf ligt achter deze villa in de Dammaertstraat.

Onbegrip

Ook in de buurt heerst onbegrip voor de cannabisplantage. "Rik is een goeie buurman, weliswaar met zijn positieve en negatieve kanten, zoals we die allemaal hebben", getuigt een buurman anoniem. "Nooit had ik problemen met hem. In het verleden kwamen hier wel vaker mannen van verschillende nationaliteiten langs, maar dat is de voorbije jaren verbeterd. Het verwondert me nu dit te moeten vernemen."


Ook een Poolse seizoenarbeider die op het bedrijf werkt, viel gisterenmorgen uit de lucht. "Ik heb dinsdagnamiddag nog planten in potten gestopt", zegt de man, die er nog maar een maand werkt. "Vanmorgen hoorde ik dan het nieuws... ik weet niet wat ik nu moet doen en of ik hier nog kan werken."

Lees meer