Joke Couvreur

Cannabiskwekende tuinbouwer uit Staden ziet 450.000 euro drugsgeld verbeurd verklaard

De rechter in Ieper heeft de 54-jarige tuinbouwer Rik D. en zijn vriendin uit Staden een verbeurdverklaring van 450.000 euro opgelegd voor het uitbaten van een cannabisplantage in zijn bedrijf. Dat geld werd verdiend met het kweken en verkopen van de drugs. In het bedrijf van de man werd in een ondergronds waterreservoir een plantage met zo’n 1.600 cannabisplanten aangetroffen.

Eind februari 2016 werden bij een wegcontrole in Staden twee voertuigen tegengehouden. Er bevonden zich vier mensen van Iraanse origine in de wagens, maar ook materiaal voor een cannabisplantage. Een van de verdachten had een visitekaartje van de tuinbouwer uit Staden in zijn portefeuille zitten. Uit onderzoek bleek dat minstens een van de voertuigen lang stil had gestaan op het bedrijf in Staden. De onderzoeksrechter twijfelde niet en liet een huiszoeking uitvoeren bij de tuinbouwer. Voor de speurders was het even zoeken, maar ze botsten in een ondergronds waterreservoir op een plantage met zo’n 1.600 cannabisplanten. 

Slaafje

Rik D. en de Iraniërs uit Ieper, Boechout en Rotterdam werden aangehouden en verbleven een tijdje in voorarrest. Ook de partner van de tuinbouwer werd even opgepakt, maar snel weer vrijgelaten. Alle zes verschenen ze voor de rechter in Ieper. Daar zei de tuinbouwer dat hij enkel als slaafje van de Iraniërs optrad. Zijn raadsman pleitte dat de tuinbouwer alleen de ruimte verhuurde aan de Iraniërs. De man moest wel toegeven dat hij op de hoogte was van wat de andere beklaagden uitspookten. De tuinbouwer stond ook terecht voor het witwassen van drugsgeld, maar daarvoor werd hij vrijgesproken. Volgens het parket leverde de ondergrondse plantage zes oogsten op, terwijl een eerder afgebroken bovengrondse kweekinstallatie goed was voor twee oogsten.

De rechter veroordeelde de tuinbouwer nu tot een celstraf van tien maanden, waarvan enkel het deel in voorarrest effectief, en een geldboete van 50.000 euro. Zijn partner krijgt zes maanden cel en 5.000 euro boete. Samen moeten ze opdraaien voor een verbeurdverklaring van 450.000 euro, geld dat ze verdienden aan het kweken van cannabis. De Iraniërs kregen straffen tussen tien maanden cel, deels met uitstel, en een werkstraf. Ze moeten elk een verbeurdverklaring van 15.000 euro ophoesten. 

Rik D. is niet alleen een tuinbouwer, de man is ook topsporter. In 2013 werd hij in Brazilië wereldkampioen gewichtwerpen, een atletiekdiscipline waarbij een gewicht door middel van een hamertechniek zo ver mogelijk worden geworpen. 

4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Filiep Lapeire

    De belg € 450.000 De Vreemden € 15.000 Mooie verdeling.

  • Roy Cooks

    De rechter die gelooft dat die 450.000 knaken ooit zullen gevonden of betaald worden, en dat die Iraniërs ooit één cent zullen ophoesten leunt wellicht tegen het debiele aan.

Lees meer