Marino Vaneenoo en Gwenny Blanckaert met hun kroost. We zien Xael, Leax, Xeal, Alex, Axel, Exla, Xela, 
en baby Xale
Joke Couvreur Marino Vaneenoo en Gwenny Blanckaert met hun kroost. We zien Xael, Leax, Xeal, Alex, Axel, Exla, Xela, en baby Xale

Creatief met A, L, E en X: negen kinderen met dezelfde vier letters in hun naam. “We gaan voor twaalf kinderen. Er zijn nog combinaties over”

Gwenny Blanckaert en Marino Vaneeno uit Staden hebben onlangs hun negende kindje verwelkomd. De kleine Xale werd op 19 april geboren in Ieper en is het zusje van - hou u vast - Alex (11), Axel (10), Xela (8), Lexa (7), Xael (6), Xeal (5), Exla (3) en Leax (2). Vier letters, negen kindernamen. “We gaan voor twaalf kinderen. Er zijn nog combinaties over”, zegt mama Gwenny.

Marino (37) en Gwenny (29) kozen bewust voor een groot gezin. “We houden wel van wat leven in de brouwerij”, vertelt fulltime mama Gwenny (29). “Bovendien hebben de kinderen nu al veel aan elkaar en in de toekomst zullen ze altijd op hun familie kunnen rekenen, ook als wij er niet meer zijn. Marino en ik vinden dat het geluk in de kleine dingen zit. Telkens opnieuw zien hoe een kind de wereld ontdekt, is fantastisch. Soms is het wat druk, ja. Maar we houden een strakke regeling aan en gelukkig kan ik op de steun van mijn man rekenen. Hij doet de nachtshift in Kortemark en van zodra hij ’s middags wakker is, helpt hij in het huishouden.”

Telkens opnieuw zien hoe een kind de wereld ontdekt, is fantastisch. Soms is het wat druk, ja. Maar we houden een strakke regeling aan en gelukkig kan ik op de steun van mijn man rekenen

Mama Gwenny Blanckaert

Puzzelen met letters

Opmerkelijk is dat de negen kinderen allemaal een naam kregen met de letters A, L, E en X. “Onze oudste zoon hebben we vernoemd naar de stiefvader van Marino omdat we dat een mooie naam vonden. De naam van onze tweede zoon werd Axel en daarna zijn we beginnen puzzelen. Of dat niet verwarrend is? Soms vergis ik me wel eens van naam, maar dat kan iedereen overkomen. De leerkrachten hebben er wel wat meer moeite mee. Xeal, Xela, Alex, Exla en Xael zitten allemaal in de gemeenteschool in Staden.”

Of dat niet verwarrend is? Soms vergis ik me wel eens van naam, maar dat kan iedereen overkomen. De leerkrachten hebben er wel wat meer moeite mee

Mama Gwenny Blanckaert

Geen pretparken

Veel uitstapjes maken, doet het gezin niet. “Praktisch is dat moeilijk haalbaar. Het gebeurt dat we naar de zoo gaan, maar Plopsaland zit er niet in. De helft van de kinderen mag nog niet op de attracties, terwijl de andere helft in veel gevallen een volwassene naast zich moet zitten hebben. En uitstapjes maken met een deel van de kinderen doen we niet. Samen uit, samen thuis. We hebben een wagen met negen zitplaatsen, maar overwegen nu de aankoop van een tweede auto. We gaan echter geen bus kopen, want daar hebben we een ander rijbewijs voor nodig.”

Vreemde blikken

“Soms krijgen we wel eens vreemde blikken. Mensen vragen of dat allemaal onze kinderen zijn en dan fronsen ze de wenkbrauwen. Maar ik verzeker je dat al onze kinderen heel beleefd en netjes zijn. Ze gaan elke ochtend allemaal in bad en hebben niets te kort. Op vakantie gaan, zit er misschien niet in, maar we zijn twee jaar geleden naar een groter huis verhuisd op een terrein van drieduizend vierkante meter. Er is plaats zat om te spelen en de kinderen kunnen samen naar hartenlust ravotten.” 

Baby Xale wordt niet de laatste aanwinst voor het gezin. “We willen twaalf kinderen. Een dozijn helemaal van onszelf. Er zijn trouwens nog negen andere lettercombinaties over met de A, X, E en L, dus we hebben nog meer dan genoeg keuze.”

61 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Jennifer Peeters

    Hoeveel kindergeld krijgen die elke maand? Als je kinderen wil en je kiest voor een groot gezin, zorg er dan zelf voor. Nu leven die mensen op de kosten van de maatschappij. Ik vind dat profiteren!!!

  • Valerie De Mey

    12 kinderen is inderdaad veel maar als die mensen zo een kroost wensen is het hen gegund! Er zijn al genoeg egoïstische mensen die er gene willen of ééntje die alles kan en mag krijgen. Zo een groot gezin leert veel van elkaar. Kindergeld afschaffen? Of tot enkel max 2 kinderen? Schaf dan ook alles af voor de 1 oudergezinnen. Schaf dan ook sociale zekerheid af. Wat een onzin. Met het kindergeld alleen betaal je niet alles! Niet alles draait om materialisme !

Lees meer