2 De politie van de zone Arro Ieper voert een onderzoek naar het zinloos geweld op het Guido Gezelleplein in Staden.
Google Maps De politie van de zone Arro Ieper voert een onderzoek naar het zinloos geweld op het Guido Gezelleplein in Staden.

Landbouwerszoon (23) even kritiek na zinloos geweld: ongewenste gasten op verjaardagsfeest takelen toevallig slachtoffer zwaar toe

Een man van 23 uit Staden heeft afgelopen weekend even in kritieke toestand verkeerd. Op een parking mepten twee jongeren van 18, die zonder uitnodiging waren binnengestapt op een verjaardagsfeestje, hem zomaar tegen de grond. Het geweld gebeurde toen landbouwerszoon Edward Viaene het feest verliet. De man die de vuistslag uitdeelde, zegt dat hij handelde uit wettige verdediging. Het parket onderzoekt de zaak.

In feestzaal Blommenhof, op het Guido Gezelleplein in Staden, hielden enkele vrienden zaterdagavond een gemeenschappelijk verjaardagsfeestje. Daarop waren tientallen mensen uitgenodigd, onder wie ook Edward Viaene. In de late uurtjes stapten plots twee jongeren de feestzaal binnen. Ze hadden geen uitnodiging voor het feest en werden daar beleefd op gewezen, met de vraag om de zaal te verlaten. Het duo deed dat uiteindelijk ook.

Amokmakers snel geïdentificeerd

Maar toen even later de 23-jarige man, die wél uitgenodigd was, het feest verliet, keerden de twee zich tegen hem. Een discussie ontaardde in een vechtpartij. Een van de belagers gaf Edward Viaene een vuistslag. Het slachtoffer - dat zich ook moet verweerd hebben, aangezien er bij het incident ook twee lichtgewonden vielen - kwam daardoor kwalijk ten val. Hij liep daarbij een zware hoofdwonde op en verkeerde in levensgevaar op het moment dat hij naar het ziekenhuis werd overgebracht. Intussen is zijn toestand niet langer kritiek. De politie kon vrij snel de twee amokmakers identificeren. Het gaat om jongemannen van 18 uit de gemeente. De man die het slachtoffer sloeg, stelt dat hij handelde uit wettige zelfverdediging. Onderzoek moet duidelijk maken of dat klopt.

“We blijven positief maar kunnen alleen hoopvol afwachten”

De toestand van het zwaargewonde slachtoffer is nog altijd zorgwekkend. “We blijven positief, maar de grote vraag is in hoeverre zijn hersenen geraakt werden”, zegt de moeder van Edward Viaene. “De dokters weten niet of er blijvende schade zal zijn. Meer dan afwachten kunnen we op dit moment niet doen.” Over wat zich precies heeft afgespeeld op de parking voor feestzaal Blommenhof wil en kan de moeder zich niet uitspreken. “Dat is ook niet onze eerste zorg”, zegt ze.

“Triest om het voorval, blij om de reacties”

Burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open Vld) veroordeelt het geweld scherp. “Dit is ontoelaatbaar en nooit goed te praten. Ook het parket neemt de zaak ernstig. Nog tijdens de nacht van de feiten werd een onderzoeksrechter gevorderd. De hele zaak leeft ook enorm in onze gemeente. Ik merk aan tientallen reacties dat mensen dit niet pikken. Er zijn ook veel blijken van medeleven met het slachtoffer en zijn familie. We hopen met z’n allen dat het weer goed mag komen met hem.”

2 Het verjaardagsfeestje vond plaats in zaal Blommenhof, vlak bij de kerk in Staden.
Hans Verbeke Het verjaardagsfeestje vond plaats in zaal Blommenhof, vlak bij de kerk in Staden.

13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • paul maene

    En, boven God verheven Justitie, verbaasd dat dit allemaal gebeurt???? Misschien moeten jullie eens wakker worden en de realiteit onder ogen zien wat de criminaliteit betreft! Ook jullie mogen behoorlijk werk leveren voor je riante verloning! En wat onze "Minister" van justitie betreft, geef die een aanbeveling om in de Delhaize de rekken ter gaan aanvullen, misschien is ie daar wel goed in .

  • Raoul Rouma

    Minister Geens had groot gelijk dat onze Justitie fantastisch werk verricht. Niets doen is ook een vorm van presteren.

Lees meer