Van links naar rechts op de beklaagdenbank: Carlo V.H., wiens verklaringen in vraag worden gesteld, en Sohaib A. en Abdessalem B.A. die hun betrokkenheid bij de moord in alle toonaarden ontkennen.
Geert De Rycke Van links naar rechts op de beklaagdenbank: Carlo V.H., wiens verklaringen in vraag worden gesteld, en Sohaib A. en Abdessalem B.A. die hun betrokkenheid bij de moord in alle toonaarden ontkennen.

Opvallende wending tijdens proces 10 jaar oude moordzaak: onderzoek geopend tegen agent die cruciale verhoren afnam

Het proces rond een tien jaar oude moordzaak in Temse kende vandaag voor de Dendermondse rechtbank een bijzondere ontwikkeling. Tegen de agent die de cruciale verhoren afnam bij Carlo V.H., één van de vier beklaagden in de zaak, is een opsporingsonderzoek geopend. V.H. zei eerder al dat alles wat hij verklaarde in het dossier hem “ingefluisterd werd door de politie”. De verschillende deskundigen die vandaag gehoord werden, gaven ook aan dat er serieus vragen gesteld kunnen worden over de manier waarop verhoren werden afgenomen.

Bijna tien jaar oud is de moord op de 41-jarige Turk Ihsan Celik intussen. De man werd in juni 2009 dood teruggevonden met een strop rond de hals in de Temsese polder. Hij bleek drie dagen eerder gewurgd en daarna gedumpt in het natuurgebied. Speurders tastten lange tijd compleet in het duister om de daders op te sporen. Na jaren kwam het dossier in een stroomversnelling terecht, nadat een vader met zijn minderbegaafde zoon Carlo V.H. naar de politie stapte, omdat de jongen in de klauwen van een Turkse bende vast zou zitten.

Uiteindelijk verklaarde Caro V.H., met een IQ van amper 66, dat hij bij de dumping van het lijk van Celik in een bosje aan de Langestraat aanwezig was geweest en duidde Sohaib A., Sahin O. en Abdessalem B.A. aan als betrokken bij de moord. Hij legde een hele reeks verhoren af. Maar die liggen onder vuur, nadat V.H. zijn verklaringen weer introk en beweerde dat hij die alleen maar aflegde onder druk van de speurders. “Ik zou geen eten en drinken krijgen als ik niet verklaarde wat de agenten me influisterden”, beweerde hij ook op de eerste procesdag gisteren.

Nu blijkt er bovendien een opsporingsonderzoek te lopen tegen de speurder die al de verhoren van V.H. afnam. Advocaat Anthony Mallego bond bij de start van de nieuwe procesdag dinsdag meteen de kat de bel aan. “Er blijkt een intern tuchtonderzoek te lopen naar aanleiding van de bewuste ondervragingen. Dat is heel interessante info, die we als verdediging van de beklaagden toch wel graag nader bekijken”, klonk het. 

De openbaar aanklager bevestigde dat het Comité P momenteel een opsporingsonderzoek voert naar de betrokken speurder. “Dat moet tegen april afgerond zijn. Het heeft de grootste prioriteit gekregen”, zei die. “Het is zeker niet de bedoeling om dit onder de mat te vegen. Er zijn dingen gebeurd bij die verhoren die ook bij mij de wenkbrauwen doen fronsen. Iedereen zal inzage krijgen in de bevindingen van het onderzoek als dat rond is.”

Dat er vragen kunnen gesteld worden bij de verhoren van V.H. bleek ook later tijdens het proces, toen een batterij technische raadsmannen, deskundigen en psychiaters kwamen aandraven om hun bevindingen daarover te geven. Zij baseerden zich op de audiovisuele verhoren van de beklaagde. “V.H. is zwakzinnig en begrijpt niet veel. Dat werd tijdens de verhoren extra moeilijk door de manier waarop de verhoorders hiermee omgingen. Vaak begreep de man de vragen niet”, klonk het. “Bovendien is het na jaren voor iedereen een moeilijk te reconstrueren gebeuren, laat staan voor iemand met zo’n beperkte verstandelijke mogelijkheden. Er kan dus getwijfeld worden aan de accuraatheid van de verklaringen van V.H.” De deskundigen haalden ook de lange tijdsduur van verhoren en nachtelijke tijdstippen aan, de negatieve en boze houding van speurders als V.H. zaken verklaarde die niet pasten en de beloningen als er wel medewerking was.

Om de bewering van V.H. te staven dat er hem info werd ingefluisterd door de agenten, werd een pauze in één van de verhoren aangehaald. “Tijdens die pauze blijft de opname band lopen en zijn flarden van gesprekken in de gang te horen. Dingen daarvan worden later in het hervatte verhoor plots door V.H. vermeld”, klinkt het. “Dat doet vragen rijzen. We moeten er zeker van uitgaan dat er grote voorzichtigheid bij de verhoren van V.H. moet geboden worden.”

De verdediging vatte het op een kordatere manier samen. “Er valt dus niets met de verklaringen en verhoren van V.H. aan te vangen. Zo simpel is het”, zei meester Clement. De betrokken speurder die momenteel aan het opsporingsonderzoek onderworpen wordt, zou normaal dinsdag als getuige gehoord worden door de rechtbank. Maar hij was niet aanwezig wegens ziekte. Zijn collega was er wel, maar die kon over de bewuste verhoren niets zegen omdat hij toen afwezig was in de zaak. Hij nam op dat ogenblik een teveel aan overuren op. “Ik kan wel zeggen dat het gewoon om de waarheid te doen was”, benadrukte hij. “De verklaringen van V.H. hielpen gewoon om de puzzel beter samen te leggen.”

Het proces wordt voortgezet op 25 april. 

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Youssef DE WITTE

    Verhoren inderdaad niet koosjer, vraag blijft hebben ze het gedaan of niet.... en als ze het gedaan hebben, mogen ze niet vrijuit gaan omdat de verhoren niet geheel correct zijn gebeurd.

Lees meer