3 Bob Rakké (tweede van links) en de leden van de cultuurraad aan de gedenksteen van de soldaat.
Mozkito Bob Rakké (tweede van links) en de leden van de cultuurraad aan de gedenksteen van de soldaat.

Cultuurraad wil mysterie rond soldaat Brown ophelderen

De cultuurraad wil meer te weten komen over soldaat Brown die op het oude kerkhof van Wambeek een gedenkteken kreeg. Het leven van de man is een eeuw later nog steeds een mysterie.

"Niemand weet iets over deze soldaat, enkel dat hij in 1918 in het klooster overleden is", zegt Bob Rakké van de cultuurraad. "We willen nu op zoek gaan naar het verhaal achter die man. Wie hij was, hoe hij in Wambeek terecht kwam en waar hij ligt begraven. We weten vandaag eigenlijk niets over hem."


De cultuurraad lanceert een oproep naar de inwoners voor meer informatie over Brown, maar ook verhalen, teksten, anekdotes, foto's, voorwerpen over de Eerste Wereldoorlog zijn welkom. "Misschien kan er in de komende vier jaar het nodige mee gedaan worden en hebben we in 2018, honderd jaar na zijn dood, het mysterie rond soldaat Brown opgelost", zegt Rakké.


De herdenking van de Eerste Wereldoorlog start op maandag 4 augustus. Dan zullen alle Ternatse kerkklokken om 9 uur luiden. Er zijn al heel wat activiteiten gepland. Zaterdag 30 augustus wordt aan De Ploter de openluchtfilm 'All quiet on the western front' vertoond. De seniorenreizen op 17 en 24 september staan ook al in het teken van de oorlog en gaan richting Ieper en de Westhoek. Later is er nog een fietszoektocht gepland met als invalshoek de groote oorlog. Op 11 november is er aan het monument in de Dokter Poodtstraat de traditionele herdenking. Als het die avond donker wordt, zal aan alle inwoners gevraagd worden om een kaars aan het raam te zetten. 'Het Groot Dictee van de Groote Oorlog' vindt op 19 november plaats in het Sint-Jozefsinstituut. (BKH)

3 Het opschrift vertelt dat Brown krijgsgevangene was.
Mozkito Het opschrift vertelt dat Brown krijgsgevangene was.
3 Het opschrift op de steen.
Mozkito Het opschrift op de steen.

Lees meer