3 Raadslid Sven De Paepe bij enkele van de dranghekken die het perron versmallen.
Mozkito Raadslid Sven De Paepe bij enkele van de dranghekken die het perron versmallen.

Vuil station wacht op opsmukbeurt

KRITIEK OP ZWERFVUIL EN AFBROKKELENDE PERRONTEGELS

De buurt van het treinstation in Ternat moet dringend opgekuist en vernieuwd worden. De stationsomgeving werd amper drie jaar geleden vernieuwd maar volgens oppositieraadslid Sven De Paepe (N-VA) is van die opsmuk nog weinig te werken. "Wie in Ternat van de trein stapt, lijkt in een derdewereldland terecht te komen."

Tijdens de voorbije gemeenteraad vroeg Sven De Paepe meer uitleg aan het gemeentebestuur over het treinstation. "Ik neem regelmatig de trein en het is echt triest om zien hoe de perrons, de pendelaarsparking en eigenlijk de hele omgeving er bij liggen", zegt hij. "De tegels van de trappen zijn kapot of brokkelen af. Als het regent, worden de tegels ook vochtig en glad. Op de perrons staan ook al maandenlang tientallen dranghekken maar geen mens die weet waarom die er staan. Op sommige plaatsen vormt de aanwezigheid van de dranghekken zelfs een gevaar omdat het perron zo minder breed wordt en de mensen zich ertussen moeten wringen."

3 Spoor 3 ligt bezaaid met honderden blikjes en flesjes.
Mozkito Spoor 3 ligt bezaaid met honderden blikjes en flesjes.

Zwerfvuil

Daarnaast is er ook kritiek op het vele zwerfvuil. "Een van de treinsporen ligt bezaaid met blikjes en afval. Ook de pas aangelegde pendelaarsparking ziet er niet uit. Verschillende paaltjes werden al omver gereden. En niemand die er wat aan doet."


Volgens schepen van Openbare Werken Jef Borremans komen er de voorbije weken veel klachten binnen van inwoners en treinreizigers.


"Maar wij als gemeentebestuur mogen en kunnen hier niet ingrijpen", zegt hij. "Drie jaar geleden heeft men de stationsbuurt vernieuwd. En vorig jaar heeft de NMBS de perrons verhoogd. Nu wordt er ook nog een fietsenstalling gebouwd. Ik begrijp niet goed waarom ze die werken niet samen kunnen uitvoeren."


Woordvoerder Geert Dierckx van de NMBS erkent het probleem en belooft beterschap. "De NMBS is verantwoordelijk voor het onderhoud van de perrons", zegt Dierckx. "Maar als er afval op de sporen ligt, moeten we een afspraak maken met spoorwegbeheerder Infrabel. Als we alles netjes willen maken, zal dat 's nachts moeten gebeuren zodat we het treinverkeer niet hinderen. We gaan die actie uitvoeren als het past in de planning. Het zwerfvuil is vooral afkomstig van hangjongeren."

3 De tegels van de trap naar de reizigerstunnel brokkelen af of zijn verdwenen.
Mozkito De tegels van de trap naar de reizigerstunnel brokkelen af of zijn verdwenen.

'Ingreepjes'

Ook de afwerking van de perrons komt rond. "We wachten nog op de laatste afwerkingen zoals het plaatsen van leuningen en handgrepen", luidt het. "Het gaat om kleine ingreepjes die nog moeten gebeuren."

Lees meer