Alle partijen zijn het eens: de brandweer heeft een nieuwe kazerne nodig.
SVR Alle partijen zijn het eens: de brandweer heeft een nieuwe kazerne nodig.

Nieuwe kazerne of nieuw zwembad - of allebei?

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN TIELT

Het zwembad van Tielt is aan vernieuwing toe. Maar ook de brandweerkazerne in de Felix d'Hoopstraat is te klein en hopeloos verouderd. Hoog tijd om stevig te investeren, maar beide gebouwen vernieuwen zal een pak geld kosten. Is dat haalbaar?

Lijsttrekker voor N-VA/Open VLd en huidig burgemeester Els De Rammelaere (N-VA): "Doordat we recent panden rond de bestaande kazerne hebben gekocht, is er eindelijk duidelijkheid over de plaats van de nieuwe kazerne. Wij gaan werk maken van aangepaste infrastructuur." N-VA/Open Vld belooft ook een nieuw zwembad op de Watewy. "Daar is de ruimte een enorm voordeel. Voor de bouw denken we aan een publiek-private samenwerking, want alleen kunnen we de kosten niet dragen."


Volgens Pascale Baert (Iedereen Tielt) moeten prioriteiten gesteld worden. "Een nieuwe brandweerkazerne is een must. Maar een zwembad wordt een grote investering en we moeten eerlijk zijn over wat financieel kan. We laten de burger mee beslissen via een stemming. Als er massaal gekozen wordt voor een nieuw zwembad, dan komt het er."

Kiezersbedrog

Simon Bekaert (sp.a) denkt daar anders over: "Met de huidige collegesiteplannen van N-VA/Vld en Iedereen Tielt is er nul financiële ruimte voor andere projecten. Als ze vasthouden aan hun megalomaan betonproject en tegelijk ook andere investeringen beloven, plegen ze kiezersbedrog. Wij gaan voor een goedkopere ontwikkeling van de collegesite, waardoor een nieuw zwembad en op termijn ook een nieuwe kazerne wel mogelijk zijn."


Luc Vannieuwenhuyze van oppositiepartij CD&V: "Een nieuwbouw voor de brandweer is wat ons betreft een prioriteit. Een zwembad is een zware investering. Is een grondige renovatie mogelijk of moet er een totaal nieuw zwembad komen? Wat is het prijskaartje en is een samenwerking met een private partner mogelijk of niet?"


An Vanden Bussche (Groen) ten slotte kiest ook in de eerste plaats voor de kazerne. "Moderne infrastructuur is belangrijk voor de veiligheid van al onze inwoners. Maar dan wordt het moeilijk om tegelijk nog een nieuw zwembad te zetten. Als er een degelijke renovatie kan gebeuren, dan kiezen we daarvoor." (SVR)

Lees meer