Luc Vannieuwenhuyze wordt als held onthaald door de CD&V
Sam Vanacker Luc Vannieuwenhuyze wordt als held onthaald door de CD&V

TIELT: Luc Vannieuwenhuyze nieuwe burgemeester van Tielt

TIELT: CD&V, Iedereen Tielt en Groen in de meerderheid, N-VA/Open Vld en Sp.a naar oppositie

Net als in 2012 is er weer een politieke aardverschuiving gebeurd in Tielt. De meerderheid is na amper zes jaar al aan het einde van z'n Latijn. Luc Vannieuwenhuyze (CD&V) wordt de komende zes jaar de nieuwe burgemeester. Hij sloot gisteravond laat een coalitie met Iedereen Tielt en Groen, goed voor samen 18 van de 27 zetels. Els De Rammelaere (N-VA) is burgemeester af.

Gisteren werd CD&V opnieuw verkozen tot de grootste partij van Tielt, met 40,8 procent van de stemmen, goed voor dertien zetels.


"De vorige keer waren we ook de grootste, maar toen is het spijtig genoeg slecht afgelopen", aldus Vannieuwenhuyze, die verwijst naar het feit dat zijn partij zes jaar geleden zonder pardon buitenspel werd gezet door N-VA/Open Vld en sp.a/Groen. "Maar nu liggen de kaarten anders. Wij gaan samen in zee met Iedereen Tielt (4 zetels). En omdat we toch merken dat het groene gedachtengoed aan belang wint, nemen we ook Groen (1 zetel) mee."


De schepenzitjes waren bij het ter perse gaan nog niet verdeeld, maar vast staat dat CD&V er vier krijgt en de burgemeester levert. Iedereen Tielt krijgt twee schepenen. Groen krijgt een zitje in de gemeenteraad bij de meerderheid, maar levert geen schepen.


Huidig OCMW-voorzitter Pascale Baert (Iedereen Tielt) wordt straks schepen. "We zijn heel blij, maar tegelijk voel ik me ook bijzonder nederig. Het verantwoordelijkheidsgevoel dat we nu hebben tegenover de kiezer komt nu toch keihard binnen. Voorts ben ik erg tevreden dat we een meerderheid vormen waarmee we de wil van het kiespubliek respecteren. De drie winnaars van deze verkiezingen gaan samenwerken. En dat zullen we goed doen."


Huidig burgemeester Els De Rammelaere (N-VA) reageert teleurgesteld. Haar kartel N-VA/Open Vld haalde zeven zetels, precies hetzelfde resultaat als in 2012. "Dat bewijst dat de kiezers ons trouw blijven en appreciatie hebben voor ons werk. Zowel Veerle (Vervaeke, Open Vld, red.) als ikzelf hebben zelfs meer naamstemmen dan zes jaar geleden. Maar spijtig genoeg is de situatie met de coalitiepartners veranderd. In tegenstelling tot toen zijn er nu een stuk minder communicatielijnen beschikbaar. We hadden heel graag voort mee bestuurd. Erg jammer dat het zo moest lopen."


De socialisten kregen van alle Tieltse partijen de grootste klappen. Zij zakken terug naar twee zetels, iets dat ze al sinds 2000 niet meer meegemaakt hebben. Simon Bekaert. "We gaan de komende weken grondig de analyse maken, maar het lijkt duidelijk dat de Tieltenaars de coalitie met N-VA/Open Vld niet lust. En daar betalen wij de rekening voor. Anderzijds heeft Iedereen Tielt zich al in 2014 gedistantieerd van de huidige meerderheid. Sindsdien zijn ze die langzaam aan het uithollen. Bovendien hebben ze ons imago van vernieuwers weggekaapt. Misschien dat wij wel iets te braaf zijn geweest. Goed gespeeld, klinkt dat dan."

Lees meer