Acteurs van de Tieltse Revue kruipen in de huid van de Tieltse politici.
Sam Vanacker Acteurs van de Tieltse Revue kruipen in de huid van de Tieltse politici.

Tieltse Revue: stevig potje lachen met politici (maar nooit onder de gordel)

In Tielt ging vrijdagaond het stuk 't Ringland in première, waarmee de traditie van de Tieltse Revue opnieuw opgepikt werd. Acteurs kropen in de huid van schepenen en oppositieraadsleden en namen de voorbije zes jaar in politiek Tielt stevig op de korrel.

Erg gerust waren ze er niet in zo dicht bij de verkiezingen, de Tieltse politici. De toon wordt meteen gezet in de openingsscène. We zien leden van de CD&V uitbundig hun verkiezingsoverwinning vieren. Tot N-VA, Open Vld en sp.a ten tonele verschijnen en hen hun schepensjerpen ontfutselen. Daarna komen zowat alle hete hangijzers van de voorbije legislatuur aan bod, van het groene water in het zwembad tot de collegesite en zelfs de vorming van een nieuwe Tieltse politieke partij. Politiek Tielt maakte zich grote zorgen over hun imago, maar al bij al hebben regisseur Stefaan De Cloet en schrijfster Severine Van Compernolle het beschaafd gehouden.


De karikaturen van de schepenen - en van de oppositieraadsleden - zijn grappig en de kleine kantjes en onhebbelijkheden worden degelijk gebracht. De acteurs van Theater Dakwerken hebben hun huiswerk gedaan, net als de schrijfster. Naast de 'grote' dossiers zit het stuk tjokvol subtiele verwijzingen naar kleine feitjes die de voorbije zes jaar het nieuws haalden. Onder de gordel wordt nooit echt geslagen, maar daarom is 't Ringland niet minder grappig. Een must, zeker voor wie het wel en wee van de Tieltse politiek volgt. Nog dit: op de première waren bijzonder weinig politici aanwezig. Alleen Simon Bekaert (sp.a) en Vincent Byttebier (CD&V) tekenden present. Vooral die eerste werd stevig door de mangel gehaald, al kon de schepen er achteraf wel mee lachen.


Tickets voor de voorstellingen van de komende twee weekends zijn beschikbaar via www.tieltserevue.be.

Lees meer